Veredelaar wast DNA zestien keer sneller met maatwerkmachine

Tholen – Waar het op automatiseringsvraagstukken zonder standaardoplossing aankomt, wisten meerdere tuinbouwpartijen de laatste tijd Romédes te vinden. Het resulteerde al in een speciale DNA-wasser voor een Nederlandse aardappelveredelaar. Ralph Wessels, verkoopcoördinator van de machinebouwer die zowel een engineerings- als een speciaal-machinetak heeft, legt uit waarom de veredelaar in Lichtenvoorde aanklopte.

1536 samples per run
“De veredelaar kwam bij ons met de wens om het proces van het isoleren en wassen van DNA op te schalen én daarbij ook niet meer afhankelijk te zijn van één soort disposable. Daarvoor zijn geen ‘standaard’ machines beschikbaar. Wij maken voor diverse industrieën, waaronder de medische-, agrarische-, kunststof- en voedingsmiddelenindustrie, dergelijke specialistische maatwerkmachines. Deze machine, een Magnetic Bead Extractor, doet het zestienvoudige van wat gangbare machines in de markt doen. Het levert een flinke schaalvergroting op voor het veredelingsbedrijf.”

De industriële laboratoriummachine kan tot 1536 DNA-samples (zestien 96-well plates) per run verwerken en reinigen met behulp van magneten. Deze techniek is niet nieuw, maar de schaalgrootte waarmee de machine het kan wel. Ralph: “Ik heb in de markt nog geen soortgelijke machine gezien.”

Het DNA-wasproces bestaat normaliter uit meerdere stappen. De gebruiker kan het proces naar eigen wens vormgeven tot 12 wasstappen/processtappen. “Daarbij kan de laatste reinigingsstap, de elutie-stap, verwarmd worden uitgevoerd om het chemische proces te optimaliseren. Ook is het mogelijk om de trillingen die nodig zijn om het vuil en schone DNA te scheiden in te stellen op drie reinigingsfrequenties (laag, medium en hoog).

Flexibiliteit in disposables
Er zijn in Nederland weinig bedrijven die machines met een dergelijke schaalgrootte gebruiken. Toch ziet Romédes volop kansen in de (internationale) tuinbouw. “Wij hebben inmiddels ook contacten met meerdere veredelaars en tuinders, ook in de sierteelt.”

Naast die schaalgrootte tonen bedrijven vooral ook interesse in de mogelijkheid om niet meer afhankelijk te zijn van één soort disposable (één leverancier) in het proces, merkt Ralph. “De machine voor de aardappelveredelaar kan meerdere soorten platen (low well en deep well) van verschillende merken verwerken. Op diezelfde manier zoeken ook andere bedrijven naar manieren om flexibeler te zijn en productiekosten te besparen. Validatietesten gaven als bijkomend voordeel een verbeterde DNA-opbrengst met hogere concentraties in de buffervloeistof. De KASP-testprestaties zijn daardoor tevens verbeterd.”

Partner in automatisering
Naast speciale laboratorium automatisering is het ook mogelijk verpakkings-, handlingsprocessen en overige processen te automatiseren. “Ook daar bouwen wij klantspecifieke machines voor. We streven ernaar een partner te zijn bij oplossingen en procesverbeteringen.”

Voor meer informatie:
Ralph Wessels
Romédes Specials B.V.
+31 (0)544 356 180
rbp.wessels@romedes.nl 
www.romedes.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven