Nederlands denkwerk levert speciale mengsystemen voor teelt in de ruimte op

Tholen – Het is letterlijk heel ver weg, maar stilaan komt telen in de ruimte toch dichterbij. In ieder geval voor Priva en EVE Techniek. Bij beide Nederlandse bedrijven dachten er specialisten mee over de ontwikkeling van een speciaal mest- en irrigatiesysteem.

Met resultaat, want de partners in een project van het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfart (DLR) ontwikkelden twee mengsystemen voor toekomstige teeltmissies op de maan en Mars die nu in Bremen geïnstalleerd zijn om te testen.


Overzicht van het complete teeltconcept waaraan DLR met partners werkt. Fotocredits: Luquifer Systems Group

Piet Veenstra en Marco Evers van EVE Techniek uit Klazienaveen glunderen als hen naar het project gevraagd worden. “Dat is tóch mooi! Wij vinden het een prachtige uitdaging. Toen wij gevraagd werden, hoefden wij er ook niet over na te denken en hebben we direct ‘ja’ gezegd, natuurlijk.”

Momenteel worden de volgens DLR ‘veelbelovende’ systemen getest in een laboratorium in Bremen. De systemen werden afgelopen maand geïnstalleerd. Het doel is vervolgens toe te werken naar een praktijkgetrouw systeem in 2025.

Precisiedosering
Het uitdenken van het speciaal mest- en irrigatiesysteem voor de ruimteelt kostte achttien maanden. Edgar Konijnendijk, Manager Watergeefsystemen bij Priva: "Het mengsysteem wordt getest met de focus op indoor of kleinschalige faciliteiten. We hebben vooral de nadruk gelegd op een klein en compact systeem dat in staat is om met hoge precisie te doseren.”

De mengsystemen zijn nieuwe prototypes die Priva exclusief heeft ontwikkeld voor DLR-onderzoek, onderdeel van EDEN ISS, een project gericht op ruimteteelt. De complete unit bestaat uit delen. Een van hen is verantwoordelijk voor de waterstandregeling in de mengtank, een voor het doseren van de meststoffen en een voor de irrigatie en drainvoeding. Het gehele systeem wordt aangestuurd met een Priva Connext regelcomputer.

Blijven mengen
Piet en Marco van EVE Techniek werken dagelijks met Priva-systemen. Beide heren werden gevraagd als ‘Privaspecialisten’ mee te denken. Zij lichten, voor zover mogelijk, een tipje van de sluier. “Het systeem waaraan wij meewerkten bestaat uit twee compacte silo’s. In de ene silo met een capaciteit van 500 liter worden de benodigde meststoffen continu bijgedoseerd totdat het voedingswater precies de juiste dosering heeft. Pas als dit in deze mengsilo het geval is, gaat het water naar wat je de dagvoorraadsilo zou kunnen noemen. Daarmee krijgen de plantjes water. Elke vijf minuten worden de wortels besprayd. Ondertussen wordt in de mengsilo een nieuwe voorraad aangemaakt, met grote precisie.”

Voeding en teelt testen
Voor de testfase die nu volgt worden de prototypes voor de mest- en irrigatiesystemen gekoppeld aan de Closed-loop testfaciliteit bij het EDEN-laboratorium in Bremen. Tijdens de testfase worden verschillende soorten mestoplossingen, teeltmethoden en mengverhoudingen getest. In Bremen staat een compleet nagebouwd ruimteteeltsysteem.

Een modulaire opzet van het mest- en irrigatiesysteem zal worden gebruikt om bij toekomstige tests waar nodig aanpassingen te kunnen maken. Daniel Schubert, projectcoördinator en oprichter van de EDEN Group bij het DLR Institute of Space Systems. “De installatie van de prototypes is een ‘mijlpaal’ in het project op weg naar een compleet demotestsysteem voor ruimteteelt in 2025.”

Voor meer informatie:
Edgar Konijnendijk
Priva
edgar.konijnendijk@priva.com 
www.priva.com/nl/expertise/tuinbouw 

Marco Evers en Piet Veenstra
EVE Techniek

info@eve-techniek.nl 
www.eve-techniek.nl 

Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt
www.dlr.de 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven