Tomatengroep Europese Commissie bijeen: "Wéér minder teelt en opbrengst tomaten Spanje"

Op vrijdag 22 oktober heeft de subgroep Tomaten van het Observatorium voor Groenten en Fruit van de Europese Commissie via videoconferentie de cijfers van het voorbije zomerseizoen bekendgemaakt en enkele voorspellingen gedaan voor het komende winterseizoen.

Volgens ramingen van de Spaanse koepelorganisatie Fepex die tijdens de bijeenkomst werden gepresenteerd is er tijdens het Spaanse zomerseizoen weer sprake geweest van een afname van het teeltareaal en van de opbrengst. Fepex wijst als belangrijke oorzaak voor deze daling op concurrentie uit derde landen en met name Marokko. 

De Europese Commissie publiceerde in juli dit jaar een vooruitblik op de land- en tuinbouwmarkten voor de zomer van 2021, waarin ook de toenemende concurrentie uit Marokko in tomaat wordt vermeld. In het rapport wordt voorspeld dat de tomatenteelt in Spanje in 2021 met 10% zal dalen en dat er ook exportdalingen worden verwacht. De Commissie wijst ook op een daling van de totale Europese tomatenteelt van 5,2% in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen jaren. In Frankrijk worden bijvoorbeeld 2% minder tomaten verwacht dan in 2020.

Volgens het rapport neemt ook de export van tomaten uit de EU verder af. Die daalt al sinds 2013. Er werd aangekondigd dat er in 2021 maar liefst 21% minder tomaten geëxporteerd zullen worden dan in 2020, namelijk 350.000 ton. De totale daling van de Europese tomatenexport in de afgelopen vijf jaar bedroeg 27%.

De Europese import van verse tomaten wordt in het rapport geraamd op 664.000 ton, 7% meer dan in 2020 en 18% meer dan het vijfjarig gemiddelde. Marokko blijft daarin groeien en is nu al goed voor 70% van de importtomaten in de EU.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven