Agrivoltaics op Sicilië

Het combineren van tuinbouw met het opwekken van elektriciteit is geen toekomstmuziek, het is realiteit, ook in Italië.

Een voorbeeld van agrivoltaics

Op het grondgebied van Scicli, een stadje in het zuiden van Sicilië waar heel wat kassen staan, zal Falck Renewables een zonnepanelenpark bouwen met een vermogen van 9,7 MW en een productie van ongeveer 20 Gwh, het equivalent aan de elektriciteitsbehoefte van ongeveer 5.000 gezinnen.

Een tussenstop tijdens de mediatour, waaraan onze zustersite Freshplaza.it meedeed, die de deelnemers naar meerdere teeltbedrijven in de provincie Ragusa bracht.

Het zonnepanelenpark zal worden gebouwd op land dat de afgelopen twintig jaar onbebouwd is gebleven en waar nu, met een maximale efficiëntie van het landgebruik, een combinatie van energie- en tuinbouwactiviteiten zal plaatsvinden, waaronder de teelt van amandelen, fruit, vollegrondsgroenten en aromatische kruiden.

Het tuinbouwkundige aspect van het project is ontwikkeld door de Faculteit Landbouw, Voedsel en Milieu van de Universiteit van Catania, waarmee rekening werd gehouden met de bodem- en klimaatomstandigheden van het terrein en met de aanwezigheid van de zonnepaneleninstallatie.

Er werd ook een bezoekje gebracht aan het teeltbedrijf Dorilli.

"Bij de teeltkeuzes kijken we in de eerste plaats naar inheemse gewassen, waarvan bewezen is dat ze zich uitstekend aanpassen aan het gebied. Het areaal beslaat 22 hectare, waarvan 5 hectare uitsluitend bestemd is voor teelt", zei Paolo Guarnaccia, professor aan de Faculteit Landbouw van Catania.

Hoogleraar Paolo Guarnaccia tijdens zijn toespraak op de persconferentie

"Dit is een voorbeeld van hoe er aan energietransitie kan worden gedaan met internationale spelers, ook op Sicilië", zei de burgemeester van Scicli, Vincenzo Giannone. "En zelfs hier in ons dorp, dat zo een voortrekkersrol zal spelen op het gebied van economische, ecologische en sociale duurzaamheid."

Fabrizio Tortora, hoofd Business Development van Falck Renewables: "Het is het eerste project dat in Italië is goedgekeurd tien jaar na het laatste agrivoltaics-project. Scicli, een prachtige stad met vele waardevolle monumenten, wordt het decor van de voorloper van nieuwe gemengde ontwikkelingsmodellen van energieopwekking en tuinbouw."

De sprekers tijdens hun voordracht

Ook prijzenswaardig is het crowdfunding-initiatief (coltiviamoenergia.it) dat het bedrijf heeft opgezet. Giangiacomo Altobelli, verantwoordelijke Public Relations, zei daarover: "Het crowdfunding-initiatief van Falck Renewables wil de waarde die wordt gegenereerd door het zonnepanelenpark delen met de inwoners van het gebied waar het ligt, zodat mensen kunnen investeren in groene energie en een persoonlijke bijdrage kunnen leveren aan de bescherming van de wereld waarin we leven." 

Falck Renewables SpA, beursgenoteerd op het STAR-segment van de Italiaanse beurs en opgenomen in de FTSE Italia Mid Cap Index, ontwikkelt, ontwerpt, bouwt en beheert energieproductie-installaties uit hernieuwbare energiebronnen (wind, zon, WtE en biomassa) met een geïnstalleerd vermogen van 1.320 MW (1.283 MW volgens de IFRS 11-herclassificatie) in het Verenigd Koninkrijk, Italië, de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk, Noorwegen en Zweden. De groep is een internationale speler op het gebied van technisch advies voor hernieuwbare energie en in het beheer van activa van derden, via haar dochteronderneming Vector Renewables, die diensten levert aan klanten voor een totaal geïnstalleerd vermogen van ongeveer 3.800 MW, dankzij ervaring in meer dan 40 landen. Bovendien biedt Falck Renewables zeer gespecialiseerde energiebeheer- en downstreamdiensten aan zowel energieproducenten als consumenten.

 

Voor meer informatie:
Carlo Gargano
Falck Renewables
+39 02/24331
carlo.gargano@falckrenewables.com
sviluppo@falckrenewables.com
www.falckrenewables.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven