Universiteit helpt Canadese telers lichtvervuiling te meten

Telers hebben veel licht nodig om gewassen te telen, zeker 's winters, maar de nachtelijke gloed van het toenemende aantal kassen in Ontario heeft gemeenten ertoe aangezet om de lichtvervuiling aan te pakken.

Nu leidt een ingenieur van de Universiteit van Guelph een drone-project dat bedoeld is om lichtvervuiling uit commerciële kassen te helpen indammen en tegelijkertijd alsnog een optimale opbrengst van gewassen te garanderen voor de almaar groeiende glastuinbouw in de Canadese provincie. 


Dr. William Lubitz

Dr. William Lubitz, professor aan de School of Engineering, en afgestudeerd student Benjamin Snow zullen deze winter drone-technologie gebruiken om het licht te meten dat afkomstig is uit kassen in Ontario. "Voor zover we weten, is dit nieuw," zei hij. "Er zijn geen andere gevallen in de literatuur van onderzoekers die dit doen."

Gegevens verstrekken aan gemeenten
Hij vertelt dat het project zal helpen gegevens te verstrekken die ontbreken, zelfs nu gemeenten, met name Kingsville en Leamington, (Ontario), het afgelopen jaar verordeningen hebben uitgevaardigd om lichtvervuiling door telers te beperken.

Het gebied in het zuiden van Ontario is al de thuisbasis van een van Noord-Amerika's grootste concentraties van glastuinbouwers. Veel van die telers schakelen over op jaarronde teelt van groenten.

Aangezien het elektriciteitsverbruik in de kassen in de provincie de komende jaren naar verwachting bijna zal verdrievoudigen, worden er nieuwe transmissielijnen aangelegd om nog meer elektriciteit te leveren voor extra belichting, vooral in de winter. Dat zou kunnen leiden tot meer lichtlekken en meer conflicten met omwonenden, tenzij de industrie manieren kan vinden om de lichtvervuiling te beperken.

Een uitdagende taak
"Het meten van licht is eigenlijk heel moeilijk in het veld," zegt Lubitz. "Licht bevat verschillende spectra en mensen nemen licht verschillend waar, afhankelijk van de hoeveelheid, kleur, intensiteit en andere factoren."

Het team zal foto's en gegevens verzamelen van lichtintensiteitssensoren die gemonteerd zijn op een drone die boven de kassen zweeft. Door het openen en sluiten van verduisteringsschermen en het variëren van de belichting, zullen ze hoeveelheden en soorten belichting bestuderen.

Telers gebruiken al schermen om te voorkomen dat het licht uit de kas ontsnapt, maar in sommige omstandigheden kan het sluiten van de schermen de ventilatie en de luchtverversing belemmeren, waardoor de gewassen problemen kunnen krijgen met de productie als gevolg van hitte en vochtigheid. Het team hoopt dat hun gegevens de telers zullen helpen een optimale balans te vinden en tegelijkertijd te voldoen aan de verordeningen inzake lichtvervuiling.


Drone-technologie kan helpen het licht te meten dat van kassen uitgaat.

Afgelopen winter hebben de onderzoekers van de U of G een voorlopige studie uitgevoerd waarbij ze de drone hebben gebruikt om kassen op de campus en in verschillende commerciële faciliteiten te testen. Uit die studie bleek dat drones de relatieve lichtniveaus nauwkeurig kunnen meten en dat lichtreducerende schermen het door kassen uitgestraalde licht doeltreffend verminderen.

De studie van komende winter zal het team in staat stellen om meer gegevens te verzamelen voor een heel groeiseizoen; ze zijn van plan om het experiment te herhalen in meer kassen in 2022. Ze zullen de drone ook gebruiken om het licht van andere locaties te meten en zullen de lichtniveaus in andere omgevingen, zoals stedelijke gebieden, vergelijken.

Voor meer informatie: 
University of Guelph
www.uoguelph.ca 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven