Test met courgettes in noppenfoliekas stevent op hoge productie af

In Bleiswijk staat een kas met noppenfolie waarin testen worden gedaan naar het goed en energiezuinig telen van gewassen. Dat bleek al mogelijk met houtig kleinfruit en dit jaar zijn twee rondjes courgettes geteeld in de zogenaamde BEST-kas om ook hier de mogelijkheden van de kas te testen. Het einde van de tweede teelt nadert. In de eerste ronde werd in vergelijk met de praktijk een hoge productie gehaald.

De BEST-kas is een half gebogen overspanning met noppenfolie. De kas lijkt daarmee op een combinatie van een tunnelkas en een breedkapper. Doel van de kas is het besparen van energie en het CO2-verbruik beperken. BEST staat voor Bubble Energy Saving Technology.

De noppenfolie zorgt voor een diffuus licht. Om te voorkomen dat de temperatuur te veel oploopt, is de kas uitgerust met doorlopende nokbeluchting. Daarnaast kunnen de zijgevels grotendeels geopend worden. Verder is de BEST-kas uitgerust met onder meer een scherm, hogedruk verneveling, een CO2-doseerinstallatie en verwarming. 

Weinig warmte
In het kader van het programma Kas als Energiebron werd afgelopen jaren de teelt van frambozen en bramen in de BEST-kas onderzocht. De belangrijkste conclusie daarvan is dat de kas zorgt voor een goede productie bij ongeveer 40% energiebesparing. Courgette heeft net als het houtig kleinfruit een matige hoeveelheid warmte nodig, en wordt daarom vaak buiten geteeld. Maar met name de gele courgette is kwetsbaar voor bijv. wind, en wordt eigenlijk alleen in een bedekte omgeving geteeld. Daarom onderzoekt de WUR of ook de teelt van gele courgette haalbaar is in de BEST-kas.

65 vruchten per jaar
Het onderzoek bestaat uit twee teelten. Van februari tot juli was de eerste teelt, en in augustus startte de tweede. De resultaten van de eerste teelt zijn zeer positief. Zo werden 65 vruchten per vierkante meter geoogst; de verwachting vooraf was dat per jaar 75 vruchten mogelijk zou zijn. Die 65 vruchten zijn dan ook relatief hoog vergeleken met de productie op een praktijkbedrijf.

In die eerste teelt was voor de teelt 5 kilogram CO2 per vierkante meter nodig; dat is de helft van de verwachte 10 kilogram voor twee teelten. Het gebruik van aardgas was mede vanwege een koude periode wel iets hoger dan verwacht, namelijk 7,7 m3 gas per vierkante meter (de verwachting was 10 m3 in twee teelten). De tweede teelt zal doorlopen tot in november, is de verwachting. Dan worden de uiteindelijke cijfers bekend.

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven