Natasha’s Law:

Britse wetgeving rondom voedselallergie-etikettering aangescherpt

Sinds 1 oktober is de UK Food Information Amendment, beter bekend als Natasha’s Law, van kracht die het vermelden van een volledige ingrediëntenlijst, met daarin duidelijk de 14 belangrijkste allergenen uitgelicht, verplicht stelt op etiketten van voorverpakt voedsel voor de onmiddellijke verkoop. Deze wetgeving is geïntroduceerd om mensen met allergieën beter te beschermen en hen meer vertrouwen te geven in het voedsel dat ze kopen.

De aanleiding voor deze wetgeving is het overlijden van Natasha Ednan-Laperouse, die overleed aan een allergische reactie na het eten van een voorverpakte maaltijd met daarin een ingrediënt dat niet stond vermeld op het etiket. Een lobbygroep, geleid door de ouders van Natasha, heeft de Britse regering er middels een publieke campagne toe bewogen om striktere wetgeving in te voeren.

Volgens de nieuwe regels moet voorverpakt voedsel voor de directe verkoop worden voorzien van een etiket waarop duidelijk de volgende informatie is vermeld:

  • De benaming van het voedsel;
  • Een volledige ingrediëntenlijst, met de allergene ingrediënten extra benadrukt (bijv. dikgedrukt, schuingedrukt of in een andere kleur).

De nieuwe regels zijn van kracht op voedsel dat op dezelfde locatie wordt bereid en verpakt als waar het wordt verkocht, zoals verpakte salades of sandwiches die eerder op de dag door een medewerker zijn bereid en dan in een vitrine of een schap worden gelegd voor de verkoop. De wetgeving gaat bovendien gelden in alle delen van het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland).

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven