Watermeloenen geteeld op drijvende hyacint- en bamboeplatforms

Telers uit Gopalganj, een district in Bangladesh, hebben met succes watermeloenen buiten het seizoen geteeld door gebruik te maken van een moderne methode die het 'drijvende platform' wordt genoemd. De voldoening van de telers bij het zien van de resultaten van deze onconventionele aanpak was groot, want watermeloenen worden meestal tijdens het droge seizoen geoogst.

De methode is bijzonder opmerkelijk omdat er geen irrigatie, gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest aan te pas komen. Als gevolg hiervan kunnen telers deze teeltmethode gebruiken zonder veel geld uit te geven. Daarenboven is de winst ook hoger omdat de verkoopprijzen buiten het seizoen aantrekkelijker zijn.

Hoewel er al eerder in Gopalganj andere groenten op drijvende bedden werden geteeld, is dit het eerste jaar dat men de methode op watermeloenen toepaste. Dat gebeurde in samenwerking met onderzoekers van het Landbouwkundig Onderzoekscentrum van Bangladesh (BARI). "In het kader van het onderzoeksproject Groente- en Kruidenteelt op Drijvende Platforms hebben zo'n 200 telers dit jaar voor het eerst watermeloenen geteeld op ruim 1.000 drijvende bedden", zegt hoofdonderzoeker Mohsin Hawlader.

"Elk platform heeft de hoeveelheid watermeloenen opgeleverd zoals verwacht", voegt hij eraan toe. "Ons doel is om van de teelt op drijvende bedden een winstgevende activiteit te maken. Daarom moedig ik telers aan om voor hoogwaardige gewassen zoals watermeloenen te kiezen." Shakti Kirtaniya uit Gopalganj zei dat hij eerder wel al andere gewassen op drijvende platforms had geteeld, waaronder pompoen, bloemkool, witte kool, komkommer en tomaat.

In 2019 waren drijvende bedden, die gemaakt zijn van waterhyacinten en bamboe, behoorlijk populair in Gopalganj voor het telen van groenten en kruiden. De telers kozen toen voor deze methode als antwoord op de wateroverlast die werd veroorzaakt door overstromingen, waardoor het land ongeschikt was voor teelt.

Lees het volledige artikel op www.dhakatribune.com.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven