van schermen en bassin t/m kasdek en corridoren

Bladgroententeler moderniseert in stappen

Tholen - Tuinderij J. van den Berg uit Ridderkerk is bezig met een investeringsplan. De modernisering is gestart in 2014 en Albert-Jan van den Berg hoopt het in 2024 afgerond te hebben. Dan hangen er overal de nieuwe schermen van Phormium, met de bijhorende installatie, staat er een nieuw waterbassin, is er een stukje kasdek vervangen, zijn 200 zonnepanelen geïnstalleerd, zijn corridoren vernieuwd én is het erf vervangen.


Albert-Jan van den Berg

22 jaar oud scherm
Het scherm was al wel 22 jaar oud. Dat was mogelijk omdat zijn teelt toch wat koudere is dan de reguliere teelten van bladgroenten. Desalniettemin zit daar ook een einde aan. De polyesterdraden waren ruw geworden door de jaren heen en trokken daardoor makkelijk gaten in het doek. De gaten, kieren en opwaaiende doeken gecombineerd met vervuiling maakten samen dat Albert-Jan besloot het te laten vervangen.

Albert-Jan van den Berg: "De doeken die we nu hebben, zijn energiebesparende doeken met een grote lichtdoorlatendheid. En dat zocht ik. We stoken niet veel in de winter. We willen het wel iets warmer hebben dan vorstvrij. Energiebesparing is dus belangrijk voor me. Ik heb Westland Scherming overigens ook de profielen weer goed aan laten sluiten op de spanten. Dat levert ook energiebesparing op. Het was dus echt een totale renovatie van de scherminstallatie.”

Arjan van der Veer, sales manager Phormium, vult aan: "Albert-Jan’s keuze viel op het zeer heldere energiedoek PhormiTex Crystal van Phormium. Deze heeft een lichtdoorlaatbaarheid van 90% en een energiebesparing van 47%. Door de helderheid en hoge energiebesparing kan de kweker nu langer zijn energiedoeken gebruiken zonder veel lichtverlies.”

Drie fases
Wim van Dorp van Westland Scherming was, zoals al eerder geschreven, de installateur in dit schermproject. Hij vertelt ons dat dit een project is wat in drie fases wordt uitgevoerd. Dit jaar was de tweede fase. Volgend jaar zal de laatste aan de beurt zijn.

Iedere fase beslaat zo ongeveer 7000 – 8000 m2. “Wij zijn hier best trots op. We hebben een bestaande installatie, van 22 jaar oud, mogen updaten. We hebben de trekdraden aangepast, polyesterdraden vernieuwd (zowel onder als boven) en nieuw doek en nieuwe stroken geïnstalleerd. Met drie man hebben we hier hard aan gewerkt. In twee weken waren we klaar. Een maand geleden hebben we de tweede fase op mogen leveren.”

Op het teeltbedrijf van Albert-Jan worden bladgroenten geteeld. Er wordt in de grond geteeld. De totale oppervlakte die op dit moment geëxploiteerd wordt bedraagt 4 hectare glas. Hier worden de producten veldsla, kropsla, lollo bionda, kruiden, lollo rossa, andijvie en Chinese groenten geteeld. Ook wordt er in samenwerking met Rijk Zwaan BV groentezaad geteeld van uiteenlopende gewassen, zoals koolrabi, spinazie, radijs, kroten, andijvie en peen.

Voor meer informatie:
Arjan van der Veer
Phormium
arjan.vanderveer@phormium.com 
tel 06 1177 8796

Wim van Dorp
Westland Scherming
info@westlandscherming.nl 
tel 06 5376 7284

Albert-Jan van den Berg
Tuinderij J. van den Berg
info@tuinderijberg.nl 
www.tuinderijberg.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven