helft telers voorziet problemen bij minder beschikking over grondwater

Telers Oostland aan de slag met uitdagingen rondom gietwater

Hoe kijken telers in Oostland tegen de gietwater- en watervoorzieningsproblematiek aan? Dat brachten twee stagiairs van de Haagse Hogeschool deze zomer in kaart. Glastuinbouw Waterproof deelt nu de uitkomsten, waaronder oplossingen, waarmee de telers nu aan de slag gaan. 

De onderzoekers vroegen de ondervraagde telers in te gaan op ‘klimaatverandering binnen de glastuinbouwsector’. Hieruit bleek dat het merendeel van de glastuinders bewust is van de gevolgen van wateroverlast/droogte, bekend is met het mogelijk aflopen van het brijnbeleid en nog niet met enorme gevolgen van piekneerslagen/droogte te maken heeft gehad.

Grondwater
Uit het thema ‘watergebruik binnen de glastuinbouw en omgeving’ bleek dat het merendeel van de glastuinders water ziet als dienst die betaalbaar, constant, betrouwbaar en kwalitatief geregeld moet worden. Op het moment wordt voor gietwater vooral gebruik gemaakt van bovengrondse hemelwateropslag en van grondwater. Als alternatief voor grondwater wordt gedacht aan het uitbreiden van de bovengrondse wateropslag en het injecteren van regenwater in de bodem. De helft van deze groep telers geeft aan dat zij bij minder beschikking tot grondwater een probleem zullen ondervinden binnen de onderneming.

Uit het thema ‘Ondernemerschap en ruimtelijke omgeving’ bleek dat het merendeel van de glastuinders het belangrijk vindt als bedrijf bij te dragen aan het verbeteren van waterkwaliteit/natuur. Wel geven zij aan meer kennis over alternatieven nodig te hebben om gericht stappen te kunnen maken wat betreft duurzaam watergebruik.

Uit het slotthema ‘Participatie in het project’ bleek dat het merendeel van de glastuinders graag in samenwerking treedt met gemeente/waterschap en andere overheden om tot duurzame oplossingen te komen.

Lees meer over het onderzoek bij Glastuinbouw Waterproof. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven