EazyCut-systeem biedt zeekraalteler Hubrecht Janse veel arbeidsvreugde

"Eerste zeekraalteler ter wereld met dit oogstsysteem"

Tholen - Toen Hubrecht Janse van Zeeuws Zilt uit Wolphaartsdijk in 2006 van start ging met het telen van zeekraal voor de versmarkt, had hij al snel de wens om de oogst machinaal op te pakken. "We moesten wel wat vooroordelen ontkrachten, omdat niet iedereen vertrouwen had in de kwaliteit van de machinaalgeoogste zeekraal, maar inmiddels hebben we de markt wel overtuigd."

Zeeuws Zilt is ontstaan vanuit het familiebedrijf De Heerlijkheid van Wolphaartsdijk, een ruim opgezette landschapscamping gecombineerd met een akkerbouwbedrijf in het Zeeuwse Wolphaartsdijk. Op het akkerbouwbedrijf wordt op een areaal van 65 hectare onder meer aardappelen, suikerbieten, tarwe, graszaad geteeld, met 1 hectare zeekraal als speciaal gewas. De zeekraal wordt op het land geteeld, met behulp van het  zoute water uit het Veerse Meer. 

"In onze zoektocht naar machinale oogst kwamen we bij het EazyCut-snoeisysteem van Pack TTI", vertelt Hubrecht. Dit systeem werd oorspronkelijk in de thee-oogst gebruikt, daar hangt het systeem op de struiken, maar dat was bij zeekraal geen optie, vandaar dat er een frame is gemaakt waar het systeem aan is geïnstalleerd. Het frame is gebouwd door Arnold van Heek, tevens EazyCut-dealer voor Nederland. Bij dit systeem wordt geoogst met een ultrascherp mes, waarbij het gewas zonder beschadiging naar achteren wordt geblazen in een opvangzak. 

De aanleiding om te komen tot machinale oogst, was niet eens in eerste instantie de arbeidsbesparing, maar vooral om comfortabeler te werken. "Dankzij het gegalvaniseerde frame dat boven het EazyCut-systeem is gebouwd, kunnen we op een vaste hoogte oogsten. Hierdoor kunnen we veel comfortabeler werken. Het scheelt zeker mankracht, maar je moet de machine nog altijd met z'n tweeën bedienen. De grootste winst vind ik echter dat we niet meer op onze knieën moeten. We oogsten vijftien weken lang, zes dagen per week. Dat houden we op deze manier een stuk beter vol. De machine levert een hoop arbeidsvreugde op en geeft ons veel flexibiliteit. Daarnaast haal ik er veel voldoening uit dat je bezig bent met professionalisering van je teelt."

"De eerste machine hebben we aangeschaft in 2009 en in 2014 hebben we deze vervangen door een tweede versie, waarbij de spoorbreedte voor ons is aangepast van 1,20 meter naar 1,52 meter, zodat het precies paste in onze rijpaden, anders moet je namelijk door het gewas rijden en lopen", vertelt Hubrecht. "Inmiddels hebben we dertien seizoenen ervaring met het systeem. We waren de eerste ter wereld die op deze manier zeekraal ging oogsten. Inmiddels zijn meerdere telers van zeekraal in onder meer Portugal, Israël en Frankrijk ons gevolgd."

"Goedkoop is het systeem niet, maar we zijn er dik tevreden mee. Doordat we te maken hebben met zout, vocht en bij tijd en wijle ook zand, vindt er makkelijk slijtage plaats. We kwamen dan ook bij Pack TTI met de vraag naar onderdelen, die ze nooit eerder zo snel hadden moeten vervangen. Voor mij is het dan ook wel heel fijn dat de reisafstand naar het bedrijf beperkt is. Ze hebben veel onderdelen op voorraad en men denkt goed mee met wat ik nodig heb. Dat heb ik ook nodig, want het moment dat je dingen nodig hebt, is vaak middenin het seizoen. Wij oogsten elke dag vers voor onze klanten. Op het moment dat je stilvalt, wil je zo snel mogelijk weer aan de slag."

Het oogstseizoen van de zeekraal loopt van medio mei tot medio september. "Afgelopen seizoen is goed verlopen, al was het vrij uitdagend. Als gevolg van de natte en donkere omstandigheden was de druk van schimmel namelijk wel aanwezig en groeide de zeekraal soms matig", blikt Hubrecht terug. De zeekraal van Zeeuws Zilt wordt verkocht richting groothandel, horeca, boerderijwinkels en directe huisverkoop. De teler ziet de markt voor zeekraal de laatste jaren toenemen. "Voor ons blijft het wel de uitdaging om daar met een seizoensproduct een plek in te vinden. Je bent snel te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. De teelt is ook nog lang niet uitontwikkeld, maar met de machinale oogst zijn we erg in onze nopjes!"

Voor meer informatie:
Hubrecht Janse
Zeeuws Zilt
Muidenweg 10
4471 NM Wolphaartsdijk
+31(0) 6 22484241
info@zeeuwszilt.nl 
www.zeeuwszilt.nl 

Christian Oosterlaan
Pack TTI
Gildenweg 16
3334 KC Zwijndrecht
+31 884 256 240
co@packtti.com 
www.packtti.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven