Wijdverbreide Tuta absoluta-uitbraken bij tomaten bij start Zuid-Afrikaans regenseizoen

Tomatentelers in Zuid-Afrika hebben te maken met uitbraken van Tuta absoluta, een gevreesd plaaginsect. Dit ondanks een strenge winter die over het algemeen de populatie klein houdt. 

Bij een aantal tomatenproducenten is hun hele oogst al verwoest, aangezien de chemische gewasbeschermingsmiddelen niet meer opgewassen zijn tegen het sterk toenemend aantal insecten, die snel van het ene teeltbedrijf over kunnen springen naar het volgende.

"Tuta is een enorm probleem en dat wordt ongetwijfeld nog groter ook," merkt een tomatenhandelaar op. Hij voegt eraan toe dat monitoring en de strijd tegen Tuta de hoogste kosten opleveren voor tomatentelers, ook al waren deze insecten tot zes jaar geleden nog niet bekend in Zuid-Afrika.

De huidige uitbraak is echter niet heviger of groter dan eerdere uitbraken, merkt een tomatenspecialist van een zadenbedrijf op. Alle commerciële cultivars zijn even ontvankelijk voor de ziekte.

In de eerste twee weken van oktober was het tomatenaanbod niet heel hoog op de markt, maar het is onmogelijk te zeggen of dit nu komt door Tuta of door de hevige hagelstorm die het noorden van de Soutpansberg Mountains begin oktober trof.

Chemische resistentie is snel opgebouwd
Er zijn feromonenvallen geplaatst voor mannelijke insecten bij de nieuwe aanplant, zodat de vrouwelijke insecten geen zaad hebben om hun eieren mee te bevruchten, maar deze strategie is alleen effectief als het aantal insecten nog niet zo hoog is. Als de populatie groter wordt, zijn er systematisch chemische gewasbeschermingsmiddelen nodig, gevolgd door periodes zonder. Het is moeilijk om het aantal insecten onder controle te houden, omdat ze snel resistentie opbouwen tegen de gewasbeschermingsmiddelen, volgens tomatenspecialisten.

Daarnaast is de prijs van de gewasbeschermingsmiddelen in 18 maanden tijd bijna verdubbeld in prijs, zeggen producenten.

Foto: Tomasz Klejdysz | Dreamstime.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven