Voedingsaspecten van tomaat belicht tijdens conferentie

Tijdens een recent in Italië gehouden conferentie met als titel ‘De voedingsaspecten van Pachino-tomaten’ zijn er verschillende analyses besproken. Tiziana Pecora, specialist in farmacologie en deskundige op het gebied van regelgevingsdisciplines, sprak over regelgevingsaspecten van nutraceuticals, dat wil zeggen een product dat zogenaamde bioactieve ingrediënten, zoals anti-oxidanten, bevat. Onze zustersite Freshplaza.it doet verslag.

De sprekers

“De definitie van een nutraceutical werd in 1989 gegeven door Stephen L. DeFelice, als: ‘voedingsmiddel (of een deel daarvan) dat medische of gezondheidsvoordelen kan bieden, waaronder de preventie en/of behandeling van ziekten’. In de praktijk wordt de term nutraceutisch, hoewel niet erkend door de Europese wetgeving, beschouwd als een voedingsmiddel dat door de aanwezigheid van bepaalde bestanddelen een gunstig effect op een specifieke functie van het lichaam kan claimen. Met nutraceuticals worden functionele voedingsmiddelen en voedingssupplementen bedoeld, levensmiddelen dus.” 

Doctor Tiziana Pecora

“Functionele voeding wordt in een Consensus Document van de Europese Commissie, in overeenstemming met FUFOSE (Functional Food Science in Europe) gedefinieerd als een stof die extra effecten heeft door de aanwezigheid van bestanddelen die selectief inwerken op een of meer fysiologische functies van het lichaam. Dit gebeurt op zodanige wijze dat een verbetering van de gezondheids- en welzijnstoestand en/of een vermindering van het ziekterisico waarneembaar zijn”, vervolgt Pecora. 

Klik hier om naar de foto's te gaan. 

“Voedingssupplementen, zoals omschreven in Wetgevingsdecreet 169/2004, zijn voedingsmiddelen die bedoeld zijn als aanvulling op de gewone voeding en die een geconcentreerde bron van nutriënten vormen met een nutritioneel of fysiologisch effect. Denk aan aminozuren, essentiële vetzuren, vezels en extracten van plantaardige oorsprong, zowel mono- als multicomponenten, in voorgedoseerde vormen, waarmee de consument een bepaalde hoeveelheid werkzame bestanddelen tot zich neemt. Wetgevingsmaatregelen, met name op EU-niveau, zijn wenselijk en noodzakelijk om de lacunes en onzekerheden in de regelgeving op te vullen en zo het regelgevingskader aan te passen aan de nieuwe markt- en consumenteneisen”, vervolgt Pecora.

Sebastiano Barone, deskundige van het tomatenconsortium, hield ook een toespraak over SQNPI-certificering (Nationaal Kwaliteitssysteem voor Geïntegreerde Productie), CO2-voetprint en block chain. 

Sebastiano Barone

“Ons consortium streeft naar duurzaamheid via de weg van de certificering. De meeste bedrijven die Pachino-tomaten telen, maken deel uit van telersverenigingen die verplicht zijn geïntegreerde programma's in hun operationele programma's op te nemen en de voorschriften toe te passen die gelden in de regio Sicilië. Vanaf hier is het een korte stap: het is noodzakelijk om tot de certificering te komen van het gewas dat reeds verkregen is met dit duurzame systeem, door de toetreding tot het SQNPI systeem. Het consortium maakt geen gebruik van chemische en hormonale stoffen voor de bestuiving van de bloemen, maar schrijft het entomofiele bestuiving voor, die wordt uitgevoerd met behulp van hommels die in kassen worden losgelaten. Ook hydrocultuur is uitgesloten voor de teelt van dit gewas, want we willen het de sterke identiteit geven die verband houdt met de bodemkenmerken van het gebied.” 

De locatie van het event op 12 oktober 2021

“De kassen met Pachino-tomaten worden gekenmerkt door een lage energie-impact en een sterke vermindering van CO2. Onze typische mediterrane kas heeft een zeer laag gebruik van vervuilende energie, omdat de verwarming alleen plaatsvindt door het broeikaseffect dat wordt bepaald door het gebruikte afdekmateriaal en het licht. Pachino heeft de hoogste insolatiegraad van Europa dus daaraan hebben we geen gebrek. In tegenstelling tot onze zuidelijke glastuinbouw is er in de Noord-Europese glastuinbouw een duidelijke tendens om het kasmilieu te optimaliseren en zo de teelt te verhogen door het gebruik van hoogtechnologische systemen.” 

Salvatore Chiaramida, directeur van het consortium

Salvatore Chiaramida, directeur van het Consortium, sloot de conferentie af met een dankwoord aan het gekwalificeerde panel van sprekers en de deelnemers aan het evenement. “Vandaag hebben we weer een stap voorwaarts gezet in de promotie van ons merkproduct. De bijdrages hebben duidelijk gemaakt hoe de elementen van de nutraceutica door de mazen van het wetenschappelijk onderzoek en de investeringen gaan, in een mogelijke weg om nieuwe doelen te bereiken voor de Pachino-tomaat.”


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven