Grootste deel SDE++ in 2020 naar CO2-afvang en -opslag

Met ruim 3.500 projecten dragen Nederlandse ondernemers gezamenlijk bij aan een vermindering van maar liefst 3,43 Mton CO2 per jaar. Dat deelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in de eindstand van de eerste openstellingsronde van de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) 2020. Naast de opwekking van hernieuwbare energie, kon in 2020 voor het eerst ook voor andere technieken die bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot worden aangevraagd.  

Grote belangstelling
Door de grote belangstelling van ondernemers laat de eindstand van de eerste SDE++-openstellingsronde een prachtig resultaat zien. Het budget van € 5 miljard is beschikt aan in totaal 3.673 projecten. € 2,1 miljard gaat naar projecten voor afvang en opslag van CO2 (Carbon Capture and Storage, CCS). Deze techniek vangt CO2 op en slaat deze op in lege gasvelden op zee, in plaats van deze uit te stoten. Zon-PV-projecten (fotovoltaïsche zonnepanelen, zon-PV) zijn met ruim € 2 miljard een goede tweede. 

Ook voor nieuwe technieken als een elektrische boiler of industriële warmtepomp was ruime belangstelling. In de gebouwde omgeving kunnen nu de eerste restwarmte- en aquathermieprojecten gerealiseerd worden. Dit zijn projecten waarbij respectievelijk restwarmte en water gebruikt worden om gebouwen te verwarmen. In totaal zorgen al deze projecten voor een vermindering van maar liefst 3,43 Mton CO2 per jaar. 

Sinds 5 oktober is het weer mogelijk SDE++ aan te vragen. Aanvragen kan tot 11 november 17.00 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

Bron: RVO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven