WUR werkt aan algoritme komkommerteelt

Er is een groot tekort aan 'groene kennis', oftewel: mensen die het maximale uit een gewas weten te halen. Kunstmatige intelligentie kan daarbij helpen. Daarom werkt de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research aan de ontwikkeling van algoritmen die de teler ondersteunen bij het nemen van beslissingen. De eerste versie van het komkommerteeltalgoritme zal in 2024 klaar zijn.

In 2020 is het project AGROS (Evolution to sustainable AGRIcultural Operation Systems) van start gegaan. In vier jaar tijd wordt gewerkt aan de ontwikkeling van agrotechnologie ter ondersteuning van ecologische en biologische functies in de glastuinbouw, akkerbouw en melkveehouderij. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen richt zich op het autonoom telen in tuinbouwgewassen.

Het uiteindelijke doel: een computer die net zo goed kan groeien als een echte teler, of zelfs beter. Hiervoor moet de kunstmatige intelligentie weten welke beslissingen een teler neemt en daarvoor de juiste informatie verkrijgen. Dat klinkt makkelijker dan het is. Zo zien telers bladeren als een belangrijke indicator voor de groei van het gewas, maar hoe kan een camera met beeldherkenning het aantal bladeren in een dicht gewas correct tellen?

De juiste algoritmen
Het project bestaat uit drie delen. Het eerste deel is een inventarisatie van welke parameters nodig zijn om de juiste teeltbeslissingen te nemen. Het gaat dan om gegevens over bijvoorbeeld het klimaat en het gewas. Het tweede deel gaat over de hardware: welke sensoren zijn nodig om de gewenste parameters nauwkeurig te meten? Kan dat met bestaande sensoren of moet er nieuwe hardware worden ontwikkeld? De derde stap is het ontwikkelen van de juiste algoritmen.

AGROS richt zich op komkommers voor de glastuinbouw. Dit is een snelgroeiend gewas, dat bovendien jaarrond wordt geteeld. Daarnaast reageert het gewas snel op teeltbeslissingen en zijn kassen met komkommers over het algemeen voorzien van veel moderne technieken.

AGROS is een samenwerking tussen Wageningen University & Research en 26 private partners met financiële steun van de Topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.​

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven