Feestelijke ingebruikname Controlroom Fieldlab Tomatoworld

Op 14 oktober werd bij Tomatoworld de Controlroom Innovatiefonds Hagelunie en Interpolis feestelijk in gebruik genomen. “Met de inzichten verkregen in de datagedreven kas kunnen we nog slimmer worden. Een innovatie waar de sector veel van leert en die ons helpt om groene kennis vast te leggen,” aldus Eric Persoon. Hij verrichtte als voorzitter van het Innovatiefonds Hagelunie namens het fonds en Interpolis de openingshandeling.

"De controlroom is de eerste week van oktober afgekomen," aldus Miranda van de Ende. "Deze controlroom laat zich vergelijken met een luchtverkeerstoren, het is het kloppend hart van de kas. Hier worden alle data, voortkomend uit sensoren, camera’s en robots uit de kas, overzichtelijk gevisualiseerd en geanalyseerd in het data platform van LetsGrow.com. Deze analyses zorgen er uiteindelijk voor dat de kas ook slim en automatisch kan worden aangestuurd met de IIVO klimaatcomputer van Hoogendoorn Growth Management."

Telers kunnen op afstand telen
Telers wereldwijd kunnen met deze slimme dataverzameling en automatische aansturing op afstand telen. Dat is precies wat er nu bij Tomatoworld wordt gedemonstreerd in het Fieldlab. De teeltdata die verzameld wordt in Tomatoworld, genereert realtime data van kwalitatief hoog niveau en laat in feite de planten in de kas praten. Inzichten voortkomend uit deze data zorgen ervoor dat men nog slimmer kan telen. Met deze data wordt het ook mogelijk om met slimme technologieën vooruit te kijken en proactief te sturen op gezette doelen op het gebied van kwaliteit en kwantiteit van het gewas en ROI.

Een innovatie waar we van leren
Eric Persoon is trots op deze innovatie waar 24/7 data verzameld worden uit de klimaatcomputer, sensoren en camera's in de kas. Het zijn realtime inzichten in de omstandigheden in de kas en de gezondheid van de planten waar de ondernemer mee verder kan. En dat is precies waar het Innovatiefonds Hagelunie graag zijn steun aan verleent.

Slimmer, schoner en veiliger omgaan met grondstoffen, arbeid en onderhoud
Niet alleen de inzichten rondom de planten zijn van belang. Adviseur van het Innovatiefonds en sectormanager van Interpolis Bart Stengs ziet veel voordelen in een data gedreven kas. “We praten hier al langer over met allerlei partijen zoals bijvoorbeeld AVAG en de werkgroepen HortiQ en Hortivation waarin Interpolis ook vertegenwoordigd is. Bij Tomatoworld wordt in de praktijk getest waartoe de ‘data gedreven en autonome kas’ in de toekomst allemaal aan kan bijdragen. Zo biedt de software niet alleen de mogelijkheid om de teelt beter te regelen en via robots, sensoren, vision techniek en mechatronica, producten te oogsten. Ook kan je kunstmest, gewasbescherming en water slimmer toedienen. Het zal een belangrijk hulpmiddel zijn bij het behalen van de terugdringing van kasemissies en bijdragen aan een lagere footprint. Inzet van de sector is om de CO2-emissie per 2030 gehalveerd te hebben en in 2040 fossielvrij te zijn. Een gigantische uitdaging waarbij deze vorm van data gedreven teelt gaat helpen."

Voor meer informatie: www.tomatoworld.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven