Agro Businessclub Westland op bezoek bij VB

Tholen - In het atrium, de grote glazen kas bij het nieuwe kantoor van VB, is de Agro Businessclub Westland gisteren door gastheer Edward Verbakel bijgepraat over de bouw van het nieuwe bedrijfspand van VB en de ambities van Atrium Agri. Verder sprak Matthijs Jasperse van Florpartners over zichtbare en onzichtbare relaties binnen bedrijven en waren er nog een borrel en een rondleiding. Daarmee was het programma tijdens het eerste echte bedrijfsbezoek van de club sinds februari 2020 goed gevuld. Een man of vijftig was present.

Edward Verbakel was de gastheer en spreekt hier de zaal toe.

Bekijk hier de fotoreportage.

De middag begon na een inloop om 15.00 uur met een presentatie van Edward Verbakel over het nieuwe pand dat vorig jaar in gebruik werd genomen. Het visitekaartje van VB zit vol moderne foefjes en biedt met de kasruimte gelegenheid voor evenementen. Dat kwam gistermiddag goed uit.

Handelen in relaties
Als tweede spreker was het de beurt aan Matthijs. Hij zoomde in op hoe bedrijven vandaag de dag in elkaar steken en had daarbij speciaal aandacht voor ‘de mens achter de functieomschrijving’. Het einde van ‘de maakbare wereld’ is namelijk in zicht, waardoor niet langer alleen de gemaakte bedrijfsstructuur van belang is, maar juist ook hoe los van die structuur een bedrijf georganiseerd is.

Mensen denken namelijk in functies, maar handelen in relaties. En dan zijn vaak nog de onzichtbare relaties die, als het erop aankomt, het belangrijkst zijn. Een onderwerp om later nog eens rustig over na te denken. De voorbeelden uit de praktijk die Matthijs in zijn presentatie aanhaalden kwamen de aanwezigen in ieder geval al als heel herkenbaar voor.

Het ontstaan van een tuinbouwconsortium 
Na een korte pauze sloot Edward met zijn tweede presentatie, deze keer over het tuinbouwconsortium dat hij samen met Henk Verbakel van Havecon en Koen Brabander van PB tec opzette, de middag af. Edward nam de aanwezigen mee naar hoe de drie mannen langzaam tot elkaar kwamen, ‘de muurtjes werden geslecht’ (veel samen vliegen en af en toe een biertje op een dakterras deden wonderen) en na de eerste gezamenlijke overname van Bom Group inmiddels meerdere bedrijven in het consortium hebben opgenomen.

Het consortium, waarin inmiddels zeven partijen samenwerken, biedt de deelnemers (schaal)voordelen. Samen kunnen zij het complete pakket aanbieden bij alsmaar groeiende tuinbouwprojecten. Tegelijkertijd willen de oprichters van Atrium Agri dat alle afzonderlijke bedrijven ook goed afzonderlijk blijven opereren. “In het belang van de groep moet de schoorsteen van ieder bedrijf afzonderlijk goed blijven roken”, zo vatte Edward het samen. Om dat mogelijk te maken werkt Atrium Agri momenteel aan de vorming van een zelfstandig management voor het consortium, waardoor Edward, Henk en Koen zich goed kunnen blijven focussen op hun eigen bedrijf.

Nieuw management, nieuwe partners
De vorming van een zelfstandig management voor Atrium Agri is één van de doelen van het consortium in 2022. Ook sprak Edward de verwachting uit dat er in de toekomst nog nieuwe partners bij kunnen komen. Daarbij kijkt het consortium nadrukkelijk naar ‘agro gebonden partners’, wil men ‘niet te veel van hetzelfde’ binnen het consortium in huis hebben en blijft er een groeiambitie. Zowel in Nederland, waarover Edward de verwachting uitsprak dat zowel de energiecrisis als virusdruk tijdelijk de investeringsbereidheid even zouden kunnen remmen, als in het buitenland.


V.l.n.r. met de klok mee: Ton van Adrichem (ING Nederland Retail), Leo de Vries (KP Holland) en Robin Berendse (Yeald), Hester Hordijk met spreker en collega Matthijs Jasperse van Florpartners, Marcel van Bruggen (ABC Logistics) en Gerard van den Bos (BosDaalen) en Edward Verbakel over Atrium Agri.

En na die laatste woorden was het borreltijd en was er gelegenheid voor een rondleiding. Bekijk daarvan de foto’s hier.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven