Italiaanse tomatenteler teelt winter door om personeel te binden

De stijgende energie- en grondstofkosten, gecombineerd met de ontwikkeling van ToBRV in verschillende teeltgebieden, leiden tot een sterke daling van de tomatenoogst in Europa.

“Ondanks de huidige problemen moet in de eerste plaats de stijging van de kosten van alle grondstoffen worden ingecalculeerd. Na zorgvuldige evaluatie hebben wij besloten de teelt ook tijdens de wintercyclus voort te zetten, met de bedoeling ons personeel ook deze winter werk te kunnen bieden en tegelijkertijd een betrouwbare partner voor de levering van de gewassen te zijn”, zegt commercieel directeur Alessio Orlandi van Fri-El Greenhouse, een prestigieus glastuinbouwproject in Italië waaraan Nederlandse partijen meebouwden.  

Alessio Orlandi

Maar wat zijn de economische problemen die overal in Europa de kop opsteken? Wat de grondstoffen betreft, stijgen de prijzen van gas en elektriciteit voortdurend, wat vooral in de winterperiode nadelig is, omdat verlichting en verwarming nodig zijn. Tegelijkertijd stijgen ook de kosten voor logistiek en verpakkingen. Ten slotte zijn er ook de CO2 ETS-belastingen voor technologische kassen met warmtekrachtkoppeling en gasgebruik voor verwarming. 

“Een deskundige op dit gebied heeft erop gewezen dat de aanwezigheid van ToBRV in het uitplanten van tomaten in de wintercyclus aanzienlijk heeft verminderd. Door kruisverwijzingen tussen gegevens van zaadbedrijven en kwekerijen wordt een voorzichtige vermindering van 50% van de bestelde zaailingen geraamd. In Spanje verschuift de tomatenteelt steeds meer naar kleinere premiumtomaten, terwijl het areaal naar schatting met meer dan 30% afneemt.”

“In Nederlands is de situatie nog nijpender geworden door de dramatische stijging van de energiekosten voor verwarming en verlichting van de kassen, waardoor meerdere telers besloten de wintercyclus niet te telen, werknemers te ontslaan en de reeds bestelde zaailingen weg te doen.”

“De combinatie van deze oorzaken zal leiden tot een situatie waarin de vraag naar verwachting groter zal zijn dan het aanbod”, concludeert Orlandi.

Voor meer informatie:
Alessio Orlandi
H2ORTO 
Via delle Serre 1
44020 Ostellato (Ferrara) - Italië
+39 0533 57411
alessio.orlandi@f-gh.it
www.h2orto.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven