Column Hayo Andreae, KCB:

"Ook met nieuw uitstel blijft voorbereiding op Brexit nodig"

"Al ruim anderhalf jaar is Brexit een feit, maar de invoering van de fytosanitaire certificaat- en inspectieplicht bij export van groenten en fruit naar het VK is nog steeds niet ingevoerd.  De datum waarop groenten en fruit fytosanitair geïnspecteerd moeten worden is wederom verschoven. Nu naar 1 juli 2022. Maar uitstel betekent geen afstel, het KCB blijft zich onverminderd voorbereiden op een grote toename van inspecties", stelt Hayo Andreae van het KCB.  "Om deze het hoofd te bieden ligt de oplossing niet alleen in het aannemen van extra personeel. Samen met het bedrijfsleven en de NVWA blijven we ons actief inzetten voor alternatieve oplossingen waardoor het aantal inspecties kan worden verminderd.

Pilot voorraadregister ULO-bewaring
Sinds augustus is daarom een pilot gestart om groenten en fruit, bestemd voor het VK, dat in de ULO wordt opgeslagen alvast fytosanitair te inspecteren. Als de voorraad is goedgekeurd wordt deze in een voorraadregister opgenomen. Het voordeel hiervan is dat grote hoeveelheden product in één keer kunnen worden geïnspecteerd en dus niet elk klein partijtje afzonderlijk. Dit scheelt aanzienlijk veel inspectietijd en hiermee ook kosten Partijen kunnen vanuit het voorraadregister direct worden gecertificeerd en er hoeft dan geen fytosanitaire inspectie meer uitgevoerd te worden. Op het moment van export wordt vervolgens steekproefsgewijs nog wel een kwaliteitsinspectie gedaan op het verpakte en aangeduide product omdat de kwaliteitsinspectie niet kan worden uitgevoerd op ongesorteerd product dat nog voor onbepaalde tijd opgeslagen wordt.

Goede tracering van belang
Een belangrijke voorwaarde om partijen in het voorraadregister op te laten nemen is een goede tracering van het product. Bij bulk verpakte producten is het al langer van belang om de boxen of kisten te voorzien van o.a. NAW-gegevens, land van oorsprong en indien van toepassing de variëteit. Voor ongesorteerd product hoeft dan nog niet de klasse en maatsortering vermeld te worden.

Onderzoek of het voorraadregister voordelen biedt
De pilot heeft voorlopig alleen nog betrekking op product dat in de ULO wordt opgeslagen zoals appelen en peren. Omdat de oogst momenteel in volle gang is en de invoering van de certificeringsplicht is uitgesteld, is deelname voor dit seizoen aan het voorraadregister mogelijk te vroeg. Maar voor het volgend seizoen kan het zeer de moeite waard zijn om u op tijd te verdiepen in de voorwaarden en zich aan te melden.

Bron: KCB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven