“Ik ben trots op waar we nu staan”

Jo van Veghel werkt al meer dan 40 jaar bij Gebrs van Aarle

Tholen - Van jongs af aan heeft Jo van Veghel al de handen uit de mouwen gestoken. In 1980 begon hij als chauffeur bij de gebroeders Rien en Frans van Aarle. “Ik ben trots op waar we nu staan. We hebben een mooi bedrijf opgebouwd. Vroeger, in de beginjaren hadden we een gouden team. We stonden altijd klaar voor Frans en Rien, niets was ons te veel,” aldus Jo.

Op 11-jarige leeftijd werkte Jo al voor een tuinder in de buurt om aardbeien en andere producten te oogsten die hij teelde. Daar deed hij belangrijke kennis op over AGF. “Dat heb ik tot mijn 18de jaar gedaan, daarna heb ik bij een elektrotechniek bedrijf gewerkt, omdat ik voor elektricien had geleerd.” Na 2,5 jaar verruilde hij dat werk voor een baan bij Gebrs van Aarle. Op 31 maart 1980 begon hij daar als chauffeur, een jaar later behaalde hij zijn vakdiploma AGF.

“De eerste 13 jaar werkte ik altijd samen met Rien van Aarle. Hij zat de meeste tijd in Barendrecht en Westland en bij Fruitmasters op de veiling. Ik ging bij alle adressen laden waar Rien iets kocht. Vroeger, in de beginjaren, hadden we ook veel veilingen om te laden. In Noord-Holland Blokker, Opperdoes, Zwaagdijk, Broek op Langedijk en Veldhoven, Bemmel, Drunen, Gronsveld zijn er zo maar een paar die ik weet. Dat had wel zijn charme. Het ging er toen veel gemoedelijker aan toe dan tegenwoordig. ‘s Avonds zetten we alle bestellingen klaar. Toentertijd was het normaal dat we lange werkdagen hadden, maar ik heb dat altijd met veel plezier gedaan.”

Gouden team
Naast het verdwijnen van veilingen is de handel zelf in de loop der jaren ook veel veranderd. “Toen ik pas bij Gebrs van Aarle werkte verkochten we dagelijks zeker 400 kisten tuinbonen, flodderbonen noemden wij dat in Brabant. Nu verkopen we zo’n 40 kisten per week. Die bulkhandel is er niet meer, de groentewinkels zijn veranderd in speciaalzaken en gemak-winkels met kant-en-klaar maaltijden en onderscheidende producten.”

Gebrs van Aarle heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt, dat had gevolgen voor Jo zijn werkzaamheden. Dat Jo zich meer op klanten ging richten en daar een sterke band mee opbouwde had een verdrietige aanleiding. “Toen Rien in 1993 ziek werd ben ik ‘s middags balieverkoop gaan doen. Een paar jaar later verving ik een collega op de telefonische verkoop. Dat heb ik zeker 10 jaar gedaan. Op een gegeven moment kwam daar in de ochtend de transsportplanning bij, en bleef ik in de middag op de telefonische verkoop. Maar na verloop van tijd werd Gebrs van Aarle groter en was de combinatie niet meer haalbaar. Ik heb toen gekozen voor het logistieke gedeelte. Omdat ik het contact met de klanten (die ik al zo lang ken) zo leuk vind, heb ik op zaterdagmiddag nog een tijdje op de telefonische verkoop gezeten.”

Het overlijden van Rien in 1996 en Frans in 2021 is voor het familiebedrijf een groot verlies en voor Jo persoonlijk ook heel moeilijk. “Vroeger, in de beginjaren hadden we een gouden team. We stonden altijd klaar voor Frans en Rien, niets was ons te veel. Aan Rien en Frans van Aarle heb ik 2 goede leermeesters gehad. Ze hadden ook altijd een luisterend oor als we ergens mee zaten, ook al was dat in de privésfeer. We hadden een speciale band met elkaar. In 2020 was ik 40 jaar in dienst, wat ik nog met Frans heb mogen vieren, al was het door Corona helaas wat anders dan we gewend waren.”

Jo is trots op waar Gebrs van Aarle nu staat. “We hebben een mooi bedrijf opgebouwd. Ik ben heel blij dat Marjon, de dochter van Frans van Aarle, nu de zaak aanstuurt."

Dit artikel verscheen eerder in editie 9, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Jo@aarlegebrs.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven