Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Distributiecentrum verrijst op laatste vrije kavel Businesspark Siberië

Tholen - Er is veel vraag naar agro logistieke locaties. Waar sommige bedrijventerreinen nog volop in ontwikkeling zijn of ruimte hebben om uit te breiden, zijn andere dan alweer volledig vol.

“Dat laatste is bijvoorbeeld het geval bij Glastuinbouwgebied en Businesspark Siberië, dat onderdeel is van Greenport Venlo,” vertelt Arnaud van der Eijk, directeur van Wayland Developments dat als gebiedsontwikkelaar bij Siberië betrokken is.

“Siberië was vroeger een ruig en ontoegankelijk heidegebied,” verklaart hij de naam van het terrein. “Het Glastuinbouwgebied en Businesspark Siberië in de huidige vorm is op één kavel na, vol. Op die kavel gaat de ontwikkeling van DC Siberië plaatsvinden, een logistiek centrum voor glastuinbouw/agro gerelateerde ondernemingen.”

Synergie
Het bestemmingsplan bepaalt dat de bedrijven die zich op Businesspark Siberië vestigen een relatie hebben met de glastuinbouw. “Dat kan variëren van producten of diensten aan de voor- of achterkant van de keten,” geeft Arnaud aan.

Te denken valt daarbij bijvoorbeeld aan een groentesnijderij, koeltechniek, een verpakkingsbedrijf of een bedrijf dat zich bezighoudt met ontwikkeling, bouw, installaties of energieoplossingen voor de glastuinbouw. “We hopen dat er synergie ontstaat enerzijds uit de aanwezigheid van bedrijven op het Glastuinbouwgebied Siberië en anderzijds de bedrijven op het Businesspark gecombineerd met de mogelijkheden die het nieuwe pand brengt.”

Daarbij verwacht Arnaud dat ook de locatie van het distributiecentrum, in Venlo, als onderdeel van Greenport Venlo, een rol zal spelen. “Het achterland van Greenport Venlo bestaat uit tientallen miljoenen consumenten in zowel Nederland als Duitsland en er is een rechtstreekse verbinding naar Duitsland.”

Waterinfiltratie
Duurzaamheid is een belangrijk aspect bij het bouwen van het distributiecentrum. Dat komt naar voren in de toepassing van de standaard duurzaamheidseisen zoals zonnepanelen, een omkeerbare warmtepomp en ledverlichting. Daarnaast is het pand gasloos. Maar ook worden er innovatieve duurzame oplossingen gevonden. Zo schrijft het bestemmingsplan een waterberging op eigen terrein voor. Dit kan worden ingevuld door het realiseren van een infiltratiegebied/vijver. Maar dat kost veel ruimte en die zet de ontwikkelaar liever in voor bebouwing. Daarom wordt de mogelijkheid onderzocht om een waterberging onder het parkeer- en voorterrein van het distributiecentrum te realiseren. Dit kan met waterinfiltratie kratten, die een ondergrondse opslagruimte vormen voor regenwater en van waaruit het opgeslagen regenwater vertraagd wegzakt in de bodem, richting het grondwater.

“Eigenlijk maak je met waterkratten een dubbele bodem onder het parkeer- en voorterrein waarin het regenwater wordt gebufferd ter voorkoming van wateroverlast. Waar auto’s parkeren en er normaal rijverkeer is, kunnen de waterinfiltratie kratten worden toegepast. Dit is een dubbel ruimtegebruik van een waterberging en een parkeerterrein in één.”

Oplevering 2022
“Inmiddels zijn er gesprekken gaande met de gemeente voor de vergunning van DC Siberië en gaan we ervan uit dat de omgevingsvergunning dit jaar nog verkregen kan worden zodat in 2022 de bouw kan beginnen", vertelt Arnaud in september. "Naar verwachting wordt het distributiecentrum in het najaar van 2022 opgeleverd. Dit geeft de potentiële huurder de kans om naar wens bepaalde aanpassingen aan de inrichting van het pand te maken.”

Makelaars Cushman & Wakefield en JLL nemen de verhuur van de 5.272 m2 warehouse, 682 m2 mezzanine en 344 m2 kantoorruimte voor hun rekening. Daarnaast beschikt het distributiecentrum over 6 loadingdocks en 30 parkeerplaatsen. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 9, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Arnaud van der Eijk
Wayland Real Estate
avandereijk@wayland.nl 
www.wayland.nl