Belgische teler ziet toenemende vraag naar kruiden in pot

"We hebben een enorme omzetdaling gezien toen corona uitbrak. Normaal lopen er regelmatig klanten binnen", vertelt Lode Claus, eigenaar van het Belgische Kruiden Claus. "Het seizoen begint steevast half maart, want vele klanten verkennen tegen die tijd de verschillende opties. Maar met de lockdown medio maart 2020 realiseerden we ons al snel dat we die horde moesten nemen, dus besloten we om e-commerce in te zetten en een webshop te starten."

Kruiden Claus is een kruidenkwekerij gespecialiseerd in de teelt van kruiden in pot. Groothandelaren en consumenten kunnen er terecht voor een groot assortiment aan kruidenplanten, aardbeienplanten, eetbare bloemen, aromatische planten en bijzondere vergeten groenten in alle geuren, kleuren en smaken. Het bedrijf bestaat al sinds 1900 en Lode is de 4e generatie die kruiden en eetbare planten teelt.

Stijging omzet via webshop
"Vervolgens zijn we onze webshop begonnen en hebben we alle planten in de kas alfabetisch gerangschikt. We boden ook een plantenmix in een doos aan in de hoop zo veel mogelijk klanten aan te trekken. Dit is uiteindelijk heel goed gegaan", legt Lode uit. Het bedrijf verkocht ongeveer 300 dozen binnen zes weken over het hele land. Kruiden Claus belevert haar klanten via online bestellingen in Belgiƫ, Nederland en Luxemburg.

Een webshop is echter niet zonder hindernissen, stelt Lode. Mensen hadden tijdens de lockdown veel geduld, maar nu willen consumenten hun bestelling toch graag de volgende dag aan de deur geleverd zien. Helaas was dat niet altijd het geval gezien de groeiende vraag. Maar medio oktober verwelkomt het bedrijf opnieuw bezoekers en klanten op locatie en dat biedt weer perspectieven.

Interesse uit Nederland voor exotische kruiden
"We zien een significant verschil tussen de consumentenvoorkeuren in Belgiƫ en Nederland. In Nederland is er een sterke vraag naar kruiden zoals citroenverbena, die wordt gebruikt voor infusies, zoethoutgras en Aziatische kruiden", zegt Lode. Hij legt uit dat deze smaken beter geschikt zijn voor de Nederlandse markt en nog steeds veelgevraagde producten zijn.

"In de toekomst zullen we de markttrends nauwlettend in de gaten houden en ons telkens aanpassen aan die vraag. Alles is in ontwikkeling, dus we houden echt rekening met de verzoeken van onze klanten". Lode zegt dat er binnenkort ook wat investeringsnieuws te rapen valt, maar dat de focus altijd zal blijven liggen op eetbare planten en kruiden.

Daarnaast hoopt Lode in contact te blijven met de consument door middel van workshops, proeverijen en rondleidingen. Het bedrijf zal ook voortgaan op de ingeslagen weg van innovatieve samenwerkingsverbanden binnen de tuinbouw, zoals met Plant-T.

Verschillende projecten
"We werken aan veel verschillende projecten, want we willen aan zoveel mogelijk eisen van onze klanten voldoen. Daarom gaan we altijd in op verzoeken van de klanten, zoals het telen van specifieke kruiden", merkt Lode op.

Het bedrijf heeft ook de oplossingen van Plant-T in huis, een leverancier van plantentorens en teler van speciale gewassen voor consumenten. Op basis van vele teeltexperimenten verkoopt het bedrijf ook drie boeken in het Nederlands van de hand van Lode en zijn vader over het kweken van kruiden. "Op deze manier willen we de mensen degelijke informatie ter beschikking stellen over kruiden en planten."

Voor meer informatie:
Kruiden Claus
Lode Claus (eigenaar)
info@kruidenclaus.be
www.kruidenclaus.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven