Israël maakt zich sterk voor indoor kweken van vanille

"Het kweken van vanille is complexer dan het kweken van sierorchideeën, maar toch neemt de vraag naar vanille toe en is het winstgevend voor kwekers," leggen Motti Sharon van Argos en Shay Lhermann van Top Greenhouses uit. Daarom hebben de twee nauw samengewerkt om een kasproject te ontwikkelen dat geschikt is voor het kweken van vanille. "Er zijn een aantal grote uitdagingen als het gaat om het kweken van vanille en wij bieden de telers van A tot Z de oplossingen." Eén van de uitdagingen is nog wel uitgangsmateriaal verkrijgen. Hiervoor zouden weefselkweeklaboratoria de oplossing moeten vormen. 


Motti Sharon in een van de vanillekassen in Israël  

Vanille kweken in nieuwe landen
Sharon legt uit dat de vraag naar vanille de laatste jaren is gestegen. "Dat komt vooral doordat de voedingssector gedwongen werd geen chemische vanille meer te gebruiken, maar alleen nog maar gewone vanille, waardoor het product duurder is geworden, want vanille is ook echt gevoelig voor het klimaat. Vorig jaar bijvoorbeeld hebben extreme weersomstandigheden ertoe geleid dat een grote hoeveelheid vanille niet kon worden geleverd. Conventioneel is er geen gestabiliseerde kweek en de kweker kan niet garanderen dat hij de vanille op tijd kan leveren."

Lhermann voegt eraan toe dat hun experts daarom een protocol hebben gebouwd om vanille op de juiste manier te kweken in een kas, waar het klimaat wordt gecontroleerd en de opbrengst wordt verhoogd. "Hierdoor hebben we niet alleen rekening kunnen houden met de traditionele vanille kwekende landen, maar onderhandelen we nu ook in andere landen over dit project. We hebben al aanvragen gekregen voor vanillekassen in Israël, Vietnam (al actief), Papoea-Nieuw-Guinea, de Dominicaanse Republiek en Brazilië.""Het verkrijgen van genetisch materiaal is een uitdaging"
Lhermann legt uit dat het op dit moment moeilijk is om aan het genetisch materiaal voor vanille te komen. "Het maakt niet uit of het om weefselkweek of stekken gaat, er is een algemene fytosanitaire kwestie die een uitdaging vormt voor kwekers. Landen zijn bang om ziektes op te lopen, dus is de toegang tot vanillemateriaal over de hele wereld zeer beperkt. Als een nieuw land wil beginnen met het kweken van vanille, is dit dus een grote belemmering."

Toch is het doel van Lhermann en Sharon om dit in de nabije toekomst weg te nemen. "We willen weefselkweeklaboratoria opstarten in landen die nieuw zijn in de vanillecultuur, zoals Brazilië. Dan zal er virusvrije weefselkweek beschikbaar zijn in het land van bestemming. Dit zal ook kostenefficiënter zijn, omdat de weefselkweek dan niet meer hoeft te worden verladen."


Laboratorium voor weefselkweek in Zuidoost-Azië

Kwekers helpen succesvol te zijn
"Veel kwekers zien de vraag en de winst rond vanille en willen hun eigen vanille kweken. Toch weten veel van de nieuwkomers niet goed waar ze mee bezig zijn. Het kweken van vanille is complexer dan het kweken van sierorchideeën en wij hebben de expertise om hen te helpen. Daarom leveren wij de kwekers niet alleen de kas en de technologie, maar ook de nodige kennis en bijstand."

Voor meer informatie:
Argos (Agri Projects) Ltd.
Motti Sharon
argos.motti@gmail.com
www.argosinvest.net

Top Greenhouses
Shay Lhermann
shay@top.pro
www.top.pro

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven