Wat doet verandering in rood-verrood ratio met activiteit plaaginsecten?

Met de opkomst van ledbelichting in de tuinbouw heeft iedereen heel veel knoppen gekregen om aan te draaien. Want ja, wat is het juiste spectrum? Daarbij is de plantgroei van belang, maar ook insecten in de kas zouden reageren op verandering in belichting. Een groep Nederlandse onderzoekers heeft daarom gekeken naar het effect van het spelen met rood en verrood licht op herbivore insecten. 

Uit het onderzoek, dat verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift Scientia Horticulturae, delen de onderzoekers resultaten die erop zouden duiden dat de herbivore insecten, waaronder rupsen, luizen en mijten, afhankelijk van hun voedingsschema anders reageren op veranderingen in lichtspectrum. 

In het onderzoek in een tomatengewas werden drie verhoudingen rood-verrood ledlicht getest. Bij een lage rood-verrood ratio (0,5, schaduwlicht) reageerden de planten door langere stengels aan te maken en was er meer bladhyponastie. Ook de herbivore insecten bleken harder te gaan werken.

Bij een hoge rood-verrood ratio (5,2, kunstmatige belichting) zijn beide plantgroeieffecten minder. Onder de herbivore insecten in de test verminderden alleen de prestaties van rupsen. 


Foto: LinkedIn Marcel Dicke, één van de vier onderzoekers achter het onderzoek (verder schreven Davy Meijer, Mara Meisenburg en Joop van Loon mee)

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven