Limburgs ziekenhuis innoveert met integraal leefstijlprogramma voor preventieve hartrevalidatie

Het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen is begin oktober gestart met het 'gezonde leefstijlprogramma' Greenhabit Cardio. Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) was erbij betrokken. Dewi Hartkamp, projectmanager van SIGN: “Het is geen campagne om meer groente en fruit te eten, maar een op de patiënt afgestemde aanpak. Gezond eten is één element van gezonde levensstijl. Aandacht voor alle elementen is nodig om tot een duurzame gedragsverandering te kunnen komen.”

Het is het derde project van SIGN waarbij is gekozen voor een gepersonaliseerde aanpak. De eerste twee waren gericht op zwangere vrouwen en op mensen met diabetes-2. 

Het project in Limburg is, naast de gebruikelijke thema’s van gezond eten en bewegen, ook gericht op ‘softe kanten’ van patiëntwelzijn. Vanuit persoonlijke drijfveren - een positieve mindset en het verdiepen van relaties - leren patiënten spelenderwijs gezond gedrag aan dat beter beklijft. Ervaringen worden op diverse momenten in een ‘gezondheidsreis’ vastgelegd. 

Een hart-event (zoals hartfalen en hartinfarct) heeft een ingrijpende invloed op patiënten. Ondanks dat hartrevalidatie bewezen effectief is, volgt nog geen 40 procent van alle hartpatiënten een hartrevalidatieprogramma. Bovendien haakt een groot deel gedurende de revalidatieperiode van 6-7 weken af. Patiënten komen veelal in een vicieuze cirkel met terugkerend ziekenhuisbezoek en sociaal isolement als gevolg.

Het Greenhabit cardio programma ondersteunt de patiënt in de thuissituatie om nieuwe, gezonde gewoontes aan te leren. In Limburg wordt het programma voor hartpatiënten voor het eerst uitgerold, ter aanvulling en ondersteuning van het reguliere revalidatieprogramma.

Positieve effecten
Cardioloog Dr. Tamara Aipassa (op foto boven), die het project begeleidt, heeft een belangrijke missie. “Cardiopatiënten niet alleen medisch behandelen, met medicatie en ingrepen, maar ze ook helpen de eigen regie te nemen op weg naar een meer duurzame, gezonde leefstijl.”

Deze maand startte ze met haar patiënten in het Zuyderland ziekenhuis met het Greenhabit programma, met onder andere de elementen gezond eten, voldoende bewegen en omgaan met stressvolle situaties. De steun van lotgenoten in de app draagt bij aan het mentale welbevinden van de patiënt. Dit is een duurzaam ‘natuurlijk medicijn’ om gezond ouder te worden.

Bron: SIGN


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven