Marktprijs Japanse GMO-tomaat ligt op 19 euro per kilo

De Japanse Crispr-Cas9-tomaat heeft de schappen in Japan bereikt. Voor zover bekend is het de eerste Crispr-tomaat wereldwijd waarbij dat het geval is. 

Op 15 september is veredelingsbedrijf Sanatech Seed begonnen met tomaten rechtstreeks aan consumenten zenden. Daarvoor werkt het bedrijf samen met EcoScience, dat de commercialisatie en verkoop in handen heeft van de Sicilian Rouge High GABA tomaat. 

Momenteel ligt de prijs van een kilo van de tomaat rond de 19 euro, schrijft China-Japan Daily.

Gezondheidsvoordelen
Dat de genetisch bewerkte tomaat eraan zat te komen was al bekend. In mei werd al begonnen met het verkopen van tuinierkits aan consumenten. Later volgt nog de verkoop van tomatenpuree gemaakt van dezelfde Crispr-Cas9-tomaat. 

GABA (Gamma-AminoButyric Acid) is een voedingsstof met mogelijk gezondheidsbevorderende eigenschappen. Zo zou het de koolhydraatstofwisseling en bloeddruk positief beïnvloeden. Dankzij een aanpassing van de genen heeft het ras vijf keer de normale hoeveelheid GABA.

Wet- en regelgeving
Gebruik van de Crispr-Cas9-techniek is niet onomstreden. In Europa is de techniek niet toegestaan bij voedingsmiddelen. In Japan wél. Daar werd in december 2020 besloten dat de tomaat niet als 'genetisch gemodificeerd' bestempeld hoeft te worden, omdat de veranderingen die met behulp van Crispr-Cas9 zijn gerealiseerd ook op natuurlijke wijze gerealiseerd hadden kunnen worden. 

China-Japan Daily schrijft dat Sanatech Seed van plan is de nieuwe tomatensoort ook naar andere markten te exporteren. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw zou al aangekondigd hebben dat dit ras niet hetzelfde toezicht zal krijgen als traditionele genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen. 

Bron: China-Japan Daily


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven