Miguel Gonzalez, MG Fruit:

"Spaanse tomatentelers ruiken kansen in de wintermaanden nu gasprijzen in Nederland exploderen"

Tholen - Het Spaanse kasgroentenseizoen is in Almeria weer opgestart. De hoge gasprijs waar de Nederlandse telers mee kampen is volgens Miguel Gonzalez van MG Fruit een kans voor de Spaanse telers. "Daar wordt zeker over gesproken. Met name de belichte Hollandse tomatenteelt was de laatste jaren in opkomst. Die wordt nu in de winter verschrikkelijk duur en dat vinden de Spanjaarden natuurlijk niet erg."

"Maar vergis je niet, ook in Spanje rijzen de kosten de pan uit. Wie je afgelopen week in Madrid ook sprak, het was het gesprek van de dag. Op het gebied van stroom is Spanje zelfs het op één na duurste land van de EU, maar ook de kosten van karton, plastic en personeel zijn omhoog gevlogen", vervolgt de ervaren AGF-handelaar, die inmiddels al 43 jaar werkzaam is in de Hollandse AGF-handel. In 2014 startte hij MG Fruit op met een specialisatie in de producten ananas, meloenen, watermeloenen, citrus, steenfruit, kasgroenten en zachtfruit.

"Na een behoorlijk moeizaam Spaans meloenenseizoen, is het weer fijn om een nieuw seizoen positief te starten. Dat geldt nu voor de kasgroenten, maar bijvoorbeeld ook voor de Braziliaanse meloenen die een fantastische start kennen. We zijn met verschillende kasgroenten opgestart vanaf Almeria. Traditiegetrouw fluctueren de prijzen deze eerste periode nog flink. De ene dag vliegen ze omhoog en de andere dag zakken ze weer, maar het algehele beeld is momenteel positief en de kwaliteit van de handel is goed", vervolgt Miguel.

Een algehele trend in Spanje de laatste jaren is volgens hem de opkomst van de smaaktomaten. "Ronde tomaten zijn er nog volop en vinden hun weg naar verwerking en horeca, maar mede door de Nederlandse knowhow in veredeling doen er steeds meer Spaanse smaaktomaten hun intrede." Om op deze trend in te spelen heeft MG fruit er sinds kort een specialist bij in de vorm van Luis Ramos die met zijn knowhow en vele vaste relaties op het gebied van tomaten en kasgroenten uit Spanje een toegevoegde waarde is op het inspelen van de specifieke wensen van de klant. "De weg van de bron naar de eindgebruiker moet steeds korter worden om het voor iedereen rendabel te houden."

Vanuit Nederland is er volgens Miguel zeker nog een rol te spelen in de afzet van de Spaanse kasgroenten. "De grote contracten richting de retail worden heus wel vanuit Spanje ingevuld, maar door onze mix van afzet richting retail, groothandel en foodservice waarmee we zowel met programma's als op de vrije markt acteren, kunnen we prima gaatjes invullen. Heeft een retailer te weinig, dan vullen wij zijn vraag in. Krijgt hij teveel, dan kunnen wij zijn product kwijt!"

Voor meer informatie:
Miguel Gonzalez
MG Fruit
Handelscentrum ZHZ 49-60
2991 LD Barendrecht
+31 (0)6 5126 7933
miguel@mgfruit.nl  
www.mgfruit.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven