“Met schoon water geven we onze planten een zo groot mogelijke kans goed te groeien”

Bij FromBoer, klant van Melspring International, onderstrepen ze het belang van de juiste aandacht hebben voor de waterbehandeling in je bedrijf. Het oorspronkelijke bedrijf is in 1968 opgericht door Boer senior. In 1992 is zijn zoon Arjan Boer in de maatschap gekomen. In de tuinderij aan de Waalweg in Ridderkerk werd bloemkool, spinazie, Chinese kool en soepgroenten geteeld.

Gaandeweg nam de vraag naar verschillende slasoorten sterk toe. Er werden al slasoorten verbouwd en dat werden er steeds meer. Zoveel zelfs, dat vanaf begin 21ste eeuw is besloten dat het bedrijf zich zou gaan specialiseren in de teelt van slasoorten.

In het jaar 2000 werd FromBoer flink uitgebreid met een bestaande tuinderij aan de Verbindingsweg in Ridderkerk. Hierdoor kon de afzet fors vergroot worden. Vanaf 2005 is op een nieuwe locatie in Ridderkerk een compleet nieuw bedrijf opgezet en op een zeer moderne wijze sla geteeld. Er wordt geteeld op water in plaats van op grond.

En laat water nu ook de specialiteit zijn van waterbehandelingsspecialist Melspring International, dus het is niet gek dat er een samenwerking is ontstaan. Het belangrijkste voordeel van het teeltsysteem van FromBoer is dat het bedrijf nu het hele jaar gewassen kan leveren, met een constante kwaliteit.

Teelmanager Bennie Koppejan (FromBoer) en Patrick van Scheijndel (Melspring)

Verhuizing
Na meer dan 15 jaar in Ridderkerk gewerkt te hebben aan kwalitatieve producten en een andere wijze van telen, besloot de overheid het bestemmingsplan voor de grond in Ridderkerk te wijzigen en was FromBoer genoodzaakt om elders het bedrijf voort te zetten. Het werd Dinteloord, nabij Bergen op Zoom, waar het bedrijf op 4 hectare grond opnieuw volledig naar eigen wens het bedrijf op kon zetten.

Bennie Koppejan, teeltmanager bij FromBoer, vertelt hierover: “De verhuizing is voor ons een hele grote stap voorwaarts geweest. Hoewel het door de onteigening van onze grond een noodzakelijke stap was, zijn we heel tevreden over hoe het tot nu toe is uitgepakt. We zijn gegroeid in omvang en hebben, in tegenstelling tot Ridderkerk, de mogelijkheid om verder te groeien naar 8 hectare. En dit is op termijn ook de bedoeling. Verder zijn de voorzieningen ook beter. We hebben er een centrale energievoorziening (een eigen gasontvangstation en een eigen elektriciteitsstation), wat zorgt voor continuïteit in energie. In de toekomst zal onze energie nog duurzamer worden doordat we bijvoorbeeld restwarmte van andere bedrijven kunnen gebruiken. En ten slotte hebben we het bedrijf precies zo kunnen inrichten zoals we dat wilden."

“We hadden natuurlijk jarenlange ervaring”, vervolgt Koppejan, ”zowel positief als negatief, waardoor we precies wisten wat we wilden voor onze nieuwe locatie. Zo werken we meer geautomatiseerd, met robots, met vereenvoudigde techniek. Deze apparatuur is daardoor veel minder storingsgevoelig, er is minder onderhoud en we zijn beter in staat metingen te doen. Daarnaast zijn we nu in staat om veel meer zaken binnen ons bedrijf te reguleren zoals wij dat willen: licht, temperatuur, luchtvochtigheid én kwaliteit van het water. We kunnen de plant veel meer geven wat de plant nodig heeft. En dit zie je terug in de groeicurve: onze planten staan er beter op en kennen een veel snellere groei hier in Dinteloord dan in Ridderkerk.

We hebben gewoonweg veel meer controle, de teeltomstandigheden zijn veel stabieler. Mede door het opzetten van onze eigen zaailijn hebben we nu het hele proces in eigen beheer: zaaien, kiemen en afkweek. Hierdoor kun je een perfect wortelgestel creëren, je voorkomt schommelingen in de vochtigheid van de kluit en schimmels krijgen geen vrij spel. Zo heb ik hier in Dinteloord nog nooit hoeven spuiten tegen schimmel. Ter vergelijking: in Dinteloord gebruiken we nu 80% minder gewasbeschermingsmiddelen dan in Ridderkerk omdat we onder andere niet meer hoeven te behandelen tegen schimmels. We gebruiken nu nog maar 1 middel tegen luis. En het liefst willen we dat ook nog afbouwen”.

“Ook zijn we blij dat we op onze nieuwe locatie veel milieuvriendelijker te werk kunnen gaan. Vanuit de overheid is besloten dat je geen afvalwater meer mag lozen. En dat gebeurt hier dan ook niet: we lozen 0,0%. Het water dat je hebt, daar moet je alles aan doen om het schoon te houden en te maken. In Ridderkerk hebben we natuurlijk al veel situaties meegemaakt omtrent water, en die ervaringen hielpen ons bij het inrichten van een nieuw watersysteem hier. Met het oog op een schoon en veilig product ziet FromBoer het nu gehanteerde teeltsysteem helemaal zitten. De sla groeit in een systeem waar het water steeds weer gefilterd en hergebruikt wordt. Hierdoor ontstaat er een gecontroleerd, gesloten systeem van watergift en vinden er geen lozingen plaats in de natuur.”

Waterbehandeling
FromBoer is volgens Koppejan volop bezig met de waterbehandeling. "We hechten er veel waarde aan. De waterbehandelingstechnieken die in Ridderkerk goed werkten, hebben we gekopieerd naar Dinteloord en er een verbeterde 2.0 versie van gemaakt. Zo maken we gebruik van twee doekfilters, waar al het retour komende water overheen komt om het schoon te maken. Op dit watercircuit draaien ook twee grote NUF filters, die 99% van alle schimmels en bacteriën filteren. Om eerlijk te zijn hebben deze NUF filters nog wel wat finetuning nodig, maar dat is niet zo gek gezien we hier pas een jaar zitten. We hebben een schoonwatersilo: het water komt uit onze gigantische bassins, gaat over onze UV-filters om het schoon te maken. En het water van de wasstraat gaat over de ozon.

Ons watersysteem is heel belangrijk voor ons. Met schoon water, gefilterd en ontsmet, geven we onze planten een zo groot mogelijke kans goed te groeien. En het product EasyFlow van Melspring levert hier een essentiële bijdrage aan!”

EasyFlow zorgt ervoor dat in het leidingwerk de peroxide goed vrijkomt, wat een positief effect op de planten heeft. Patrick van Scheijndel van Melspring. "EasyFlow is een uitgekiende mix van onderscheidende stoffen en polymeren, complexen met anorganische zouten waardoor deze zich niet meer kunnen afzetten/hechten in de druppel-/beregeningsleidingen en op stekers en nozzels. Tevens worden de bestaande afzettingen langzaam opgelost en kunnen deze het systeem via de normale weg verlaten. EasyFlow zorgt voor een stabilisatie van de pH in de nachtelijke uren zodat bij de eerste druppelbeurt geen spui gegeven dient te worden. Daarnaast voorkomt het ongelijke afgifte van druppelaars en van de beregeningsinstallatie en is het een uitstekende anti-scaling inhibitor."

Bennie Koppejan: “Oorspronkelijk zijn we op onze oude locatie in Ridderkerk begonnen met de inzet van waterstofperoxide omdat we best wel veel problemen hadden met ons water. De inzet van EasyFlow heeft mede bijgedragen aan het verhelpen van die problemen. Door die zeer positieve ervaringen zijn we met EasyFlow doorgegaan. Nu, hier in Dinteloord, is de insteek heel anders. Ons water is hier al heel schoon, en we nemen heel veel maatregelen om dit zo te houden. EasyFlow levert hier haar bijdrage aan én het zorgt dat er voor de plant meer zuurstof beschikbaar is. We pulsen EasyFlow mee via de injectie unit, met een dosering van 25 tot 30 ppm, want we zijn nu al hartstikke schoon. Dit willen we graag zo houden, en je wilt natuurlijk stapeling voorkomen. In de zomer pulsen we meer, en dan krijg de plant dus ook automatisch meer EasyFlow."

Melspring International in de persoon van Patrick voorziet de slatelers van advies betreft dosering en frequentie, specifiek toegespitst op de situaties die gelden in onze kas. Koppejan: "Zo zijn we bijvoorbeeld na onze verhuizing van Ridderkerk naar Dinteloord tijdelijk afgestapt van het gebruik van Mineral. Niet omdat we er niet tevreden over waren, in tegendeel. Maar ons water in Dinteloord was zó schoon, dat we Mineral niet meer nodig achtten. Patrick liet ons daar uiteraard vrij in, maar hamerde er wel op dat je juist als je water schoon is, je er alles aan moet doen om dat zo te houden. Onder het motto: voorkomen is beter dan genezen. Sinds kort zijn we weer begonnen met het gebruik van Mineral en dat bevalt uitstekend, de meststofbakken zijn weer kraakhelder en vervuiling wordt voorkomen. Zowel de EasyFlow als de Mineral worden geleverd door glastuinbouw toeleverancier Benfried. Dat werkt prettig.”

“Het ultieme bewijs dat wij met onze watergiftstrategie op de goede weg zijn? Kijk maar naar de wortelontwikkeling van onze planten: we hebben altíjd witte wortels, de complete kluit is veel witter. Daarnaast merken we dat onze planten veel weerbaarder zijn, ze kunnen meer incasseren. En ook niet onbelangrijk, we doen structureel metingen, in samenwerking met Eurofins en Melspring. De cijfers betreft KVE’s (Kolonie Vormende Eenheden) tonen aan dat EasyFlow goed zijn werk doet. Kortom, we zijn zeer tevreden over hoe we hier in Dinteloord ons watersysteem hebben ingericht”.

Voor meer informatie:
Patrick van Scheijndel
Melspring International B.V.
+31 (0)263 84 20 22
Scheijndel@melspring.com 
www.melspring.com


FromBoer
www.fromboer.nl  

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven