Bijen gaan er met de hoofdprijs vandoor

Op donderdag 7 oktober was de uitreiking van de derde Topsector TU Innovation Prize. De jury riep InsectSense uit als winnaar. Thermeleon ging er met de publieksprijs vandoor. De beide winnaars zijn erin geslaagd om een innovatie te ontwikkelen die aantoonbaar bijdraagt aan het realiseren van een duurzame tuinbouw, zo deelt de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen in een persbericht.

De uitreiking van de prijzen vond plaats tijdens het Nationaal Tuinbouwcongres in Baarn. De GroentenNieuws-redactie was present en maakte een fotoreportage.

In deze editie draaide het vooral om innovaties uit andere sectoren die ingezet kunnen worden voor de Nederlandse tuinbouw. Juryvoorzitter Harrij Schmeitz van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) was onder de indruk van de inzendingen. “De Nederlandse tuinbouw heeft een flink aantal uitdagingen voor de toekomst om de stap te maken naar klimaat-neutrale productie. De innovaties die we hierbij nodig hebben, komen niet alleen voort uit het ‘traditionele’ innovatie ecosysteem van de tuinbouw. Baanbrekende innovaties komen juist ook uit andere sectoren. Dat blijkt ook wel uit de inzendingen: er hebben zich maar liefst 27 (inter)nationale kandidaten aangemeld van binnen en buiten de sector, waarvan de top 10 mocht pitchen voor een 12-koppige jury.”

Prijswinnaars Aria Samimi (InsectSense), Jildou de Jong (Thermeleon), Liesanne Wieleman (Thermeleon). Foto: Rolf van Koppen Fotografie

'Baanbrekend'
De jury over de winnaar: “InsectSense zet het ongelooflijke reukvermogen van echte bijen in voor de vroege detectie van plantenziekten. Deze methode is snel, nauwkeurig, kosteneffectief en niet-invasief en kan helpen om aanzienlijke economische verliezen in de land- en tuinbouwsector te voorkomen. Dit is zo baanbrekend en duurzaam dat wij de doorontwikkeling hiervan graag ondersteunen. Op deze manier maken we gebruik van de kracht van de natuur om optimaal en duurzaam te kunnen telen: the help of nature to improve nature.”

InsectSense ontving een kennisvoucher t.w.v. € 25.000,- om samen met Wageningen University & Research, professoren en studenten de oplossing c.q. het concept verder uit te werken en/of knelpunten op te lossen. De winnaar ontving ook een wildcard van Startlife Accelerate en krijgt een jaar lang persoonlijke begeleiding van een innovatiemakelaar van Topsector T&U.  

Publieksprijs
Start-up Thermeleon kreeg met een recordaantal stemmen de publieksprijs. Deze start-up maakt kassen energiezuiniger door de overtollige warmte strategisch te hergebruiken tijdens de dag- en nachtcyclus, waardoor de CO2-uitstoot en de energiekosten voor telers verminderd worden. Thermeleon heeft een geldprijs van € 1.500.- gewonnen en een HortiTech Startup Membership van 6 maanden met toegang tot netwerk, kennis en faciliteiten van innovatieplatform HortiHeroes en World Horti Center.

De beide winnaars ontvingen de prijs uit handen van Marije Beens, directeur-generaal Agro bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bron: Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven