Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teler zet met hulp toeleveranciers stap richting autonome irrigatie

Piet Wijnen is teeltmanager van verschillende kaslocaties van aardbeienkwekerij Thwan van Gennip. Op twee locaties gebruikt hij een Ridder (voorheen HortiMaX) klimaatcomputer en substraatsensoren van Growficient voor het monitoren en optimaliseren van de irrigatie. Een nauwe samenwerking tussen deze twee technologieontwikkelaars en de aardbeienkweker heeft gezorgd dat dit proces steeds efficiënter, geavanceerder en meer data gedreven plaatsvindt.  

Samen met Growficient en Ridder is er volgens beide 'unieke wisselwerking' ontstaan die ervoor zorgt dat de inzichten vanuit de Growficient irrigatie- en substraatsensoren direct ingezet kunnen worden om de watergift en irrigatiestrategie te beïnvloeden. De Growficient-sensoren worden hierbij via het open Ridder HortOS platform gekoppeld aan de Ridder klimaatcomputer.

De data van de sensoren is hierdoor niet alleen zichtbaar binnen de klimaatcomputer, maar kan straks tevens gebruikt worden om de watergift verder te automatiseren. Dit kan op basis van grenswaarden rondom bijvoorbeeld de intering van het substraat of door triggers vanuit het Growficient platform. Daarnaast kan de sensorinformatie van Growficient ook gevisualiseerd en inzichtelijk worden gemaakt in dashboardapplicaties binnen het Ridder HortOS platform.

‘Watergift een behoorlijke puzzel’
Teler Piet Wijnen is blij met de ontwikkelingen vanuit Growficient en Ridder. Wijnen; “Normaal gesproken bepalen we de irrigatiestrategie op basis van inzichten achteraf. Ik kijk in de ochtend hoe het de dag ervoor is gegaan, en of ik op tijd ben gestopt. Het is voor mij belangrijk dat ik de planten niet te nat de nacht in laat gaan. De drainstraten geven hiervoor de juiste informatie, maar het instellen gebeurt altijd handmatig. Het bepalen van de watergift is dus vaak een behoorlijke puzzel, zeker voor onervaren telers valt het niet mee.”

Om de strategie te optimaliseren kijken Piet en zijn collega’s vaak in de Ridder klimaatcomputer. Om het grotendeels ‘sturen op gevoel’ te kunnen kwantificeren, gebruikt Piet daarnaast ook de Growficient substraatsensoren. Deze sensoren helpen hem onder andere om de juiste start- en stopmomenten te bepalen van de watergift.
"’s Morgens mag je beginnen met de watergift als de gemeten intering hoog genoeg geweest is."

Daarnaast past hij bijvoorbeeld ook zijn beurten op zonnige momenten aan op basis van de sensormetingen: "Als het heel warm is, zie ik in het Growficient dashboard dat de temperatuur in de substraatbak oploopt. Dan zet ik de frequentie van de beurten omhoog, maar met een kleinere beurtgrootte, om de temperatuur laag te houden."

Behoeften
De samenwerking tussen Ridder en Growficient zal ertoe leiden dat Piet en zijn collega-telers verder worden ontzorgd bij het irrigeren, volgens Sander Baraké, Head of Digital & Innovation bij Ridder. "De gemeten intering en andere relevante sensordata zijn straks direct zichtbaar in de klimaatcomputer."

Die meetwaarden kan Piet bijvoorbeeld gebruiken voor een instelling die dan bij een bepaalde ondergrens de watergift start. "Hiervoor moet het gemiddelde van de sensoren de computer in gaan. Dit is ook ideaal voor de belichte teelt, want ’s nachts kan ik niet handmatig bijsturen. Het is mooi dat de Ridder computer dat dan automatisch doet op basis van de Growficient metingen."

Naast de nieuwe inzichten en meer data gedreven strategie die Piet uit de sensoren haalt, biedt het hem ook een stukje werkgemak. "Ontzorgen van de telers is belangrijk. Deze techniek helpt daarbij en bespaart ons tijd."

Samenwerking als sleutel
Growficient is één van die partners waarmee Ridder binnen het open HortOS platform samenwerkt om data gedreven teelt te verwezenlijken. “Samenwerking tussen meerdere partijen is een belangrijke sleutel om telers verder te brengen en te ontzorgen”, aldus Sander Baraké. "Het Ridder HortOS platform is dan ook helemaal gericht op het samenbrengen verschillende technologieën, diensten en services die de teler uiteindelijk kunnen helpen met een volledige autonome aansturing van de teelt."

Tim Engelman, Growficient: "Momenteel is het dankzij de koppeling met Ridder HortOS mogelijk om onze sensormetingen naast het Growficient dashboard ook inzichtelijk te maken in de klimaatcomputer, maar met de tweede stap wordt de irrigatie geautomatiseerd door middel van grenswaarde-instellingen, dankzij de koppeling met de klimaatcomputer. Uiteindelijk is het streven dat de plantfeedback de input wordt voor het sturen van de kas (autonoom telen en irrigatie)."

Dit ‘luisteren’ naar de plant met sensoren is dan ook waar Growficient en Ridder op focussen in hun samenwerking. En niet alleen voor irrigatie is dit belangrijk, maar ook voor andere aspecten van het kasklimaat. Zoals Piet Wijnen zelf ook zegt: "Ik hoop dat we uiteindelijk zoveel mogelijk partijen bij elkaar kunnen krijgen die samenwerken om uiteindelijk een overzichtelijke totaaloplossing te kunnen bieden om ons als telers te ontzorgen."

Voor meer informatie:
Dirk-Jan Mulder
Growficient 
dirkjan@growficient.com 
www.growficient.com 

Sander Baraké
Ridder
s.barake@ridder.com 
www.ridder.com/hortos 

Publicatiedatum: