Meindert Stolk, provincie Zuid-Holland:

"Vertical farming draagt bij aan voedselvoorziening steden"

Omdat steeds meer mensen in steden wonen, wordt een stabiele, voldoende en gezonde voedselvoorziening steeds belangrijker. vertical farming kan daaraan een duurzame bijdrage leveren.” Dat stelt Meindert Stolk, gedeputeerde Economie en Innovatie, Land- en Tuinbouw voor de provincie Zuid-Holland en voorzitter van Greenport West-Holland in een artikel naar aanleiding van het vorige week in Bleiswijk geopende Fieldlab Vertical Farming van Wageningen University & Research en Delphy. Volgens Stolk is vertical farming de volgende stap in de ontwikkeling van het telen van groenten, bloemen en planten – na telen in de vollegrond en in kassen.


Opening Fieldlab vorige week

Bij vertical farming worden gewassen in meerdere lagen boven elkaar geteeld. Daardoor kunnen op een kleine oppervlakte hoge opbrengsten behaald worden. Door de afgescheiden omgeving is er weinig tot geen input van voedingsstoffen en pesticiden nodig, en kan en onafhankelijk van de weeromstandigheden geteeld worden. Bovendien kan de teelt dichter bij consumenten plaatsvinden, bijvoorbeeld in gebouwen in en rond steden.

Op steeds meer plaatsen wereldwijd worden vertical farming-locaties gebouwd. Vaak zijn daarbij bedrijven uit het Zuid-Hollandse Greenport-cluster betrokken. Stolk: “Dat komt doordat Nederland internationaal koploper is in dit soort innovatieve ontwikkelingen.. Tegelijk is die toppositie niet vanzelfsprekend. En er moeten mogelijkheden zijn en fysieke ruimte om die innovaties samen te ontwikkelen en te testen.”

‘Fieldlabs stimuleren kennis & innovatie’
Inmiddels zijn in Zuid-Holland drie fieldlabs waar onderzoek wordt gedaan naar verschillende aspecten van vertical farming, zoals lichtrecepten, watergiftstrategieën en marktintroductie. Zo werd vorige week in Bleiswijk (gemeente Lansingerland) het Fieldlab Vertical Farming van Wageningen University & Research en Delphy geopend. Deze onderzoekslocatie kwam tot stand door EFRO/Kansen voor West: de aanvraag hiervoor werd gedaan door het Innovatiepact van Greenport West-Holland. Daarnaast heeft de provincie financieel bijgedragen aan de communityvorming rondom vertical farming.

Stolk: “De Nederlandse tuinbouw helpt de wereld te voeden en te vergroenen. We lopen voorop op het gebied van innovatie om minder energie, water en nutriënten te gebruiken. Het fieldlab Vertical Farming helpt om onze kennis en expertise over deze nieuwe technieken te verbreden. De locatie in Bleiswijk, midden in het tuinbouwgebied, is ideaal voor teeltvergelijkend onderzoek en voor het aantrekken van talent, ook vanuit de meer technische sector. Dit versterkt onze positie als kennisregio en partner.”

Bron: Greenport West-Holland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven