"Gewasbeschermingsmotie mist cruciale randvoorwaarden voor ondernemer"

Deze week stemde de Tweede Kamer in met een motie van de Partij voor de Dieren. In de ontraden motie bepleit het Kamerlid Leonie Vestering voor een plan met tussendoelen voor uitfasering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Helma Verberkt schrijft erover namens Glastuinbouw Nederland in een bericht op de website van de brancheorganisatie, waarin ook voorzitter Adri Bom-Lemstra reageert. 

Hoewel LTO en Glastuinbouw Nederland het onderliggende doel van bij-vriendelijke land- en tuinbouw ondersteunen, gaat de motie met de uitfasering van gewasbeschermingsmiddelen in 2035 voorbij aan de realiteit. Er liggen al lang plannen die mét de sector zijn gemaakt en die momenteel worden uitgevoerd via het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030.

Daarom is voorafgaand aan de stemming tevergeefs gewezen op de onmogelijkheid en onnodigheid van deze motie. Om de afgesproken plannen te laten slagen vraagt LTO meer aandacht voor de hierin opgenomen randvoorwaarden: de aanpak van korte-termijn knelpunten, economisch perspectief voor telers en een langjarig commitment vanuit de overheid. Zonder het voldoen aan deze randvoorwaarden heeft het stellen van doelen geen zin. Met de aangenomen motie moet de Tweede Kamer dan ook boter bij de vis doen en zich óók inzetten voor deze randvoorwaarden.

Lees hier de hele reactie. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven