Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland test teelt zachtfruit onder transparante zonnepanelen

Is het mogelijk om zowel burgers als het stroomnet tegelijk te voeden? De constructie van een zonne-energiecentrale in het Zwitserse Contehey (Wallis) zal mogelijk bijdragen aan het beantwoorden van deze vraag.

De eerste frambozen van dit project werden eind deze zomer geoogst en vormen het begin van een vierjarig programma dat gericht is op het analyseren en optimaliseren van zowel de agrarische als energieopbrengsten.

"Het is voor het eerst dat onze nieuwe agrivoltaïsche technologie wordt benut voor een grootschalige pilot," zo laat het team van insolagrin weten. "De resultaten kunnen de weg vrijmaken voor de toepassing van zonne-energie op een niet eerder vertoonde schaal, een nieuwe oplossing waar geen extra land voor nodig is."  

Insolagrin is een agrivoltaïsche oplossing die het mogelijk maakt om het land dubbel te benutten zonder negatieve wisselwerkingen. Doorschijnende zonnepanelen vervangen de plastic tunnels, die veelvuldig worden gebruikt in de agrarische sector, en garanderen een efficiënte energieproductie, terwijl zij de gewassen beschermen. Insolagrin is meer dan een zonne-energie-installatie en biedt telers  een nieuwe tool, die het mogelijk maakt om het licht aan te passen voor een optimale groei van de gewassen gedurende verschillende seizoenen en weersomstandigheden. 

Het plilotproject, dat werd geïnitieerd door de drie partners insolight, Romande Energie en Agroscope, is in juli 2021 van start gegaan op de locatie van Agroscope in Conthey. De installatie, die mede mogelijk werd gemaakt door het Zwitserse Federale Energiebureau (SFOE), beslaat een oppervlakte van 165m2 en zal worden gebruikt voor de bedekte teelt van frambozen en aardbeien.

Insolight ontwikkelde en leverde de zonnepanelen en het lichtregelsysteem. Agroscope houdt zich bezig met de fysiologie, oogstopbrengsten en de kwaliteit van de gewassen en Romande Energie was verantwoordelijk voor de bouw van de installatie en heeft de supervisie over de energieproductie. De komende vier jaar zal er informatie worden verzameld over de energieopwekking en oogstopbrengsten, die vervolgens zal worden geanalyseerd om de prestaties van de installatie te verbeteren. 

Onderzoek
De pilotcentrale werd ontwikkeld om de oplossingen die gebruikt worden om gewassen tijdens de teelt tegen het weer te beschermen te verbeteren en tegelijk stroom op te wekken. De pilot biedt Agroscope de kans om de invloed van lichtomstandigheden op de ontwikkeling van gewassen te bestuderen. Het doel is om deze informatie te benutten voor het instellen van het bedieningsalgoritme van de zonnepanelen, de irrigatie en het systeem voor de toediening van voedingstoffen op basis van soort, ontwikkelingsstadium en zonnestraling. Romande Energie zal op haar beurt gedurende de looptijd van het project de elektriciteitsproductie van de installatie evalueren. De infrastructuur zal verder worden geoptimaliseerd aan de hand van de behoeften voor de agrarische exploitatie. 

Dit onderzoek zou het mogelijk moeten maken om zonne-energie op te wekken, en tegelijk de opbrengsten en kwaliteit van gewassen die eronder worden geteeld te behouden of zelfs te verbeteren. 

Overtuigend potentieel voor extra zonne-energie op daken
De mogelijkheden voor agrivoltaïsche structuren voor zowel de teelt van gewassen als de energieproductie zijn aanzienlijk. In Zwitserland komen zo'n 4.600 hectare hiervoor in aanmerking, die samen een vermogen van 5 gigawatt piek vertegenwoordigen, wat gelijk staat aan het stroomverbruik van 800.000 tot 1,2 mln huishoudens. De ambitie is om een nieuwe oplossing voor grootschalige fotovoltaïsche toepassingen te ontwikkelen, die geen verdere impact op het land heeft en waarmee de CO2-voetafdruk van gewassen kan worden gereduceerd. De Federatie van Migros Cooperatives geeft door haar besluit om dit project te steunen dan ook een belangrijk signaal af. 

Dit is de eerste stap in de richting van energiepositieve gewassen die de voedings- en energie-industrie het vooruitzicht bieden op duurzame ontwikkeling. 

Voor meer informatie:
Insolight
Laurent Coulot
CEO and co-founder
info@insolight.ch 

Romande Energie
Caroline Monod
+41 21 802 95 78
caroline.monod@romande-energie.ch 

Publicatiedatum: