VK versoepelt regels GMO planten

Britse ministers hebben recent aarzelend de eerste stap gezet in de richting van de toepassing van genbewerkingstechnieken in de Britse tuinbouwsector. Milieuminister George Eustice zal de regels met betrekking tot het onderzoek naar en de ontwikkeling van genetisch bewerkte planten versoepelen. Hiermee krijgen Britse telers vrij baan om 'voedzamere en weerbaarder gewassen' te telen. 

Bij genbewerking vervangen wetenschappers genen die verantwoordelijk zijn voor bepaalde kenmerken van een gewas, zoals de behoefte aan water of ziektebestendigheid, door beter presterende genen van dezelfde soort. Dit biedt de mogelijkheid om gewassen voedzamer en weerbaarder te maken en om de opbrengsten fors te verhogen, zo stellen voorstanders. 

Met deze eerste stap neemt het land duidelijk afstand van de EU-regelgeving, die genbewerking al decennialang verbiedt. Sommige wetenschappers waren van mening dat de benadering van de overheid te voorzichtig was en dat de voordelen pas in een later stadium merkbaar zullen worden.

Volgens inews.co.uk benadrukken officials dat genbewerking, ofwel gene editing (GE), afwijkt van genetische modificatie (GM) en dat het genetische veranderingen versnelt die anders van nature in gewassen op zouden treden of via traditionele veredelingsmethoden zouden worden verkregen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven