"we staan in de startblokken"

Duitse minister bezoekt geothermieproject Straelen

Als projectpartner ondersteunt Landgard een geothermisch project onder leiding van de gemeente Straelen, dat de mogelijkheden onderzoekt voor het gebruik van diepe geothermie en dat de omschakeling naar een toekomstbestendige klimaatneutrale warmtevoorziening voor de tuinbouw in de regio Straelen moet bevorderen.

In september bezocht de Duitse minister van Economische Zaken en Energie Prof. Dr. Andreas Pinkwart Straelen om met eigen ogen de huidige stand van zaken van het project "Diepe geothermie voor het koolstofvrij maken van de warmtevoorziening van glastuinbouwbedrijven in Straelen" te bekijken. Vergezeld door burgemeester Bernd Kuse, Ulrich Heufs van Landgard Producer Management, Thomas Korff van Landgard West Obst & Gemüse en vertegenwoordigers van het Fraunhofer IEG, andere projectpartners en politici, bezoekt hij het tuinbouwbedrijf Draek, meldt Landgard.

In april kreeg de stad Straelen in het kader van de door het ministerie van Economische Zaken, Innovatie, Digitalisering en Energie uitgeschreven prijsvraag "Warmte uit diepe geothermie in NRW" een subsidie van maximaal 500.000 euro voor de uitvoering van een haalbaarheidsstudie. Fraunhofer IEG, dat toepassingsgericht onderzoek doet op het gebied van geothermische energie en energie-infrastructuren, heeft het wetenschappelijk toezicht op het project op zich genomen.

Dr. Frank Strozyk, hoofd overdracht en communicatie bij Fraunhofer IEG, presenteerde tijdens het bezoek van de minister de volgende stappen van het project en benadrukte: "We staan in de startblokken. Nu is het zaak om de vrijmaking van de financiering snel met het ministerie te coördineren. Als alles goed gaat, kunnen we dit najaar met de haalbaarheidsstudie beginnen."

In het kader van de eenjarige studie zullen de bestaande geologische gegevens worden geëvalueerd en zal, indien nodig, een catalogus van latere meetcampagnes worden opgesteld om leemten in de gegevens aan te vullen. Het doel van de studie is te verduidelijken of er in de regio Straelen op een diepte van drie tot vier kilometer voldoende warm thermaal water is om te voldoen aan de verwarmingsbehoeften van de tuinbouwsector en andere potentiële afnemers. Onderdeel van de studie is daarom ook een vraaganalyse van de hoeveelheden warmte die bedrijven, openbare instellingen en woonwijken nodig zouden hebben en om te bepalen hoe een stadsverwarmingsnet op een verstandige manier kan worden aangelegd en geëxploiteerd.

Als de haalbaarheidsstudie positief uitvalt, zou het nog vijf tot tien jaar duren voordat de warmte daadwerkelijk uit diep water wordt gewonnen en de verbruikers in de regio Straelen zijn aangesloten. Dit zouden belangrijke perspectieven zijn voor de tuinbouw in de regio, legt Landgard-bestuurslid Dirk Bader uit: "Door de CO2-belasting zijn de energiekosten voor onze aangesloten bedrijven enorm gestegen. Het zou des te belangrijker zijn als de studie op middellange termijn een economisch en ecologisch veel duurzamer alternatief voor de vroegere energiebronnen in het vooruitzicht zou stellen."

Tijdens zijn bezoek benadrukte de minister van Economie en Energie, Andreas Pinkwart, het algemene belang van diepe geothermische energie met betrekking tot de doelstelling van klimaatneutraliteit tegen 2045. "Dit kan alleen worden bereikt", zei hij, "als ook in de verwarmingssector de inspanningen om over te schakelen op hernieuwbare energie worden opgevoerd. Diepe geothermische energie kan een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame warmtevoorziening. Dat geldt niet alleen voor onze tuinbouwbedrijven, maar zeker in een tweede stap ook voor woningbouw of ons zwembad," licht burgemeester Kuse toe. "Ik ben blij dat we samen met onze partners in Straelen de omslag van fossiele brandstoffen naar een klimaatneutrale energievoorziening mogelijk maken."

Voor meer informatie:
Landgard eG
Veilingstr. A1
47638 Straelen-Herongen, Duitsland
www.landgard.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven