Stephan van Marrewijk (Vicasol) positief gestemd over Spaans kasgroentenseizoen:

"Met de nieuwe roze vleestomaat verwachten we hoge ogen te gooien op de Oost-Europese markt"

Tholen - Bij Vicasol is het Spaanse kasgroentenseizoen wat stroef begonnen. "Met name bij de vroege komkommers vielen de prijzen niet mee. Volgende week schakelen veel supermarkten over naar Spaanse producten en dan verwachten we wel een verdere opleving", vertelt Stephan van Marrewijk, die al veertien jaar werkzaam is op de commerciële afdeling van de Spaanse coöperatie Vicasol.


Logistieke centra Vicasol

"Ik ben positief gestemd over het nieuwe seizoen. Alle markten gaan weer open. Vorig jaar was met name de afzet van de groenten buiten de klasse I erg lastig af te zetten, maar nu kunnen we hier onze kanalen weer bedienen. Als de weersomstandigheden meezitten en we een reguliere productie hebben, kan het zomaar een mooi seizoen worden. Vorig jaar fluctueerden de producties en afzet behoorlijk. Dit jaar hebben we de aanplant beter proberen te spreiden."


Logistieke centra Vicasol

"In totaliteit zijn er dit jaar minder tomaten en meer paprika's en aubergines aangeplant. Ook zien we de teelt van de zogeheten specialiteiten toenemen, die zich onderscheiden in maat, kleur en smaak verder toenemen. Momenteel is het seizoen voor de komkommers, aubergines, paprika's en courgettes alweer gestart. Met de pruimtomaten starten we met een week of twee. Het seizoen voor de cherrytros- en cocktailtrostomaten is al wel gestart."

Vicasol introduceert dit jaar een roze vleestomaat, ook wel raspberry tomaat genoemd. "We hebben hier hoge verwachtingen van, vooral voor de afzet richting Polen en Oost-Europese landen. Maar wellicht zijn er ook kansen voor deze specialty in de Nederlandse speciaalzaken", vertelt Stephan. Het ToBRFV-virus, waar veel Europese tomatentelers mee te maken hebben, heeft volgens hem vooralsnog geen grote gevolgen voor de Spaanse productie. "Wij hebben zelf ook nog geen incidenten gehad, maar de Spaanse tuinbouwsector is wel erg alert, gezien de situatie elders in Europa." 

"Ook ons bio-aandeel maakt nog een groei door, vooral in de paprika's, komkommers, courgettes en aubergines. Voor de tomaten geldt dit in mindere mate. Bij Vicasol hebben we inmiddels 180 hectare van het areaal biologisch, dat is 10% van ons totale areaal", vertelt Stephan. "Ook is een gedeelte van ons areaal PlanetProof gecertificeerd, dit geldt voornamelijk voor de afzet richting de verwerkers. We hebben de laatste jaren een behoorlijke duurzaamheidsslag gemaakt door onder meer te investeren in zonnepanelen, waterrecycling en plasticreductie."

Voor meer informatie:
Stephan van Marrewijk
Vicasol
04738 Puebla de Vicar, Almería, Spanje
+34 950 55 32 00
stephan@vicasol.com  
www.vicasol.es 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven