Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Anneliese Vollweiler, Anevo Trading over zachtfruit uit Servië:

"De prijzen voor zachtfruit zijn hoger dan ooit tevoren"

Terwijl veel handelaren en producenten van blauwe bessen hun blik richten op Chili, Spanje en vooral Peru, ontwikkelt zich in Servië een steeds aantrekkelijker zachtfruitmarkt. Het zijn dus niet alleen de Europese buren, maar ook overzeese handelaren die belangstelling tonen voor de Servische productie, zoals Anneliese Vollweiler van Anevo Trading uit het Duitse Erlangen vertelt. Zij heeft het ook over de bijzonderheden van de Servische teelt.

Stijgende prijzen van Servische producten
"De prijzen zijn net 'geëxplodeerd'; ze zijn hoger dan ooit tevoren. In 38 jaar in de fruithandel, is vooral diepgevroren fruit nog nooit zo duur geweest. IQF-frambozen van de variëteit Willamette worden tegen 6,00 euro/kg geleverd aan Duitsland voor de industrie en bakkerijen, en de prijs is nog hoger voor de foodretail. IQF-bramen, die in 2020 1,00 euro/kg bedroegen, zijn vandaag 3,80 tot 4,00 euro/kg voor de industrie en de bakkerijen. Pruimen liggen ongeveer 30% hoger en worden verkocht voor ongeveer 1,00 euro/kg, terwijl abrikozen ongeveer 2,00 euro/kg kosten," aldus Vollweiler.

Verder wijst Vollweiler erop dat, hoewel extreem weer dit jaar ook de Servische productie zwaar heeft getroffen, de Servische producenten zich steeds meer mogen verheugen op belangstellenden uit de VS, Australië en Japan. Kleinschalige teeltbedrijven ontvingen steun van de Servische staat zelf, van de EU en van bijvoorbeeld US-AID.

Over het algemeen zijn de levensomstandigheden in Servië aanmerkelijk beter dan in sommige buurlanden op de Balkan. "Het hoge prijsniveau in Servië en op de Balkan wordt ook weerspiegeld in de prijzen in Polen en Oekraïne. Over het algemeen zijn er ook minder goederen. Veel koelhuizen, vooral de kleinere, willen de productie aan het eind van het jaar stopzetten", aldus Vollweiler.

Druk van stijgende elektriciteits- en gasprijzen
Bovendien valt voor 2021/2022 een stijging van de elektriciteitsprijs te verwachten. De pandemie heeft een prijsstijging in 2020 voorkomen, zei ze. "Maar nu Servië als kandidaat-lidstaat van de EU streeft naar een volwassen EU-lidmaatschap, moet zowel een CO2-belasting worden verwacht als de algemene stijging van de gasprijs worden gedeeld. Ook de lonen van de werknemers zijn gestegen en Corona heeft tot verliezen geleid, vooral onder de werknemers in de koelhuizen, waar het virus zich goed thuis voelt. Het aantal beschikbare arbeidskrachten is daardoor behoorlijk geslonken."

Grote winst voor Polen en Oekraïne
De directeur van Anevo Trading noemde de bosbranden in de VS en de slechte oogsten in Chili als redenen voor de grote belangstelling vanuit de VS voor Europees zachtfruit. "Poolse frambozenrassen, bijvoorbeeld Polana, die ook in Oekraïne worden geteeld, moeten hier ook worden vermeld. Kwalitatief gezien is het Willamette-ras uit Servië het beste, maar de hoogste prijzen worden ook betaald voor Poolse/Oekraïense rassen, maar een totaalprijs die zo'n 15-20% lager ligt."

Toekomstige ontwikkelingen
Vollweiler verwacht dat de prijzen zullen dalen, omdat zij vermoedt dat er over drie tot vijf jaar een varkenscyclus zal zijn. Veel investeerders van buiten de sector, bv. uit de bouwsector, investeren vooral in blauwe bessenplantages en hopen op de hoogste prijzen. Te veel aanbod zal de prijzen drukken en plantages zullen verwilderen. Dit is in het verleden al waargenomen bij bramen en frambozen.

Afgezien daarvan ziet Anneliese Vollweiler ook nieuwe teeltwijzen die een oplossing bieden voor deze en andere problemen: "In de toekomst zullen we naast vollegrondsteelten steeds meer kassen zien. In Stiermarken bijvoorbeeld produceert een grote geothermische fabriek met bijna 30 hectare kassen van glas en plastic voornamelijk groenten, waarbij gebruik wordt gemaakt van de warmte van het water van de zogenaamde "thermale lijn" die door het oosten van Oostenrijk loopt. Op die manier kunnen groenten en gevoelige vruchten zoals aardbeien het hele jaar door aan de levensmiddelendetailhandel worden geleverd en tot op de punt gerijpt zijn."

Nieuwe steenfruitvariëteiten
"Voor ander fruit, vooral steenfruit, worden net als in Frankrijk, nieuwe variëteiten getest die bestand zijn tegen de opwarming van de aarde en die de opbrengsten weer kunnen verbeteren", aldus Vollweiler. "Momenteel werken we aan een nieuw project voor de Duitse en Oostenrijkse markt, dat in deze richting gaat. Er worden onder meer bodemmonsters geanalyseerd, de beschikbaarheid van water voor irrigatie, de kosten van hagel- en zonwering en berekeningen gemaakt."

Voor meer informatie:
Anneliese Vollweiler
Anevo Trading GmbH
Fraunhoferstraße 16
D-91058 Erlangen, Duitsland
+49 (0) 170 581 79 70
info@anevo.de      
www.anevo-trading.com 

Publicatiedatum: