Biosphere 2: het ooit beruchte bewoonbare terrarium dat veelbelovend voor klimaatonderzoek is

Als een bezoeker de deur opent van een glazen piramide, stapt hij van de dorre hitte van Arizona in een mistige kustwoestijn die zich uitstrekt tot aan een savanne. De oceaan kabbelt tegen een rotsachtige kust. Een doorgang leidt naar een broeierig regenwoud waar bomen met wijnranken 27 m hoog uittorenen.

Hier in Biosphere 2, 's werelds grootste gecontroleerde omgeving voor klimaatonderzoek, kunnen wetenschappers sleutelen aan verkleinde ecosystemen door de bovenberegening uit te zetten en de thermostaat hoger te zetten om meer te weten te komen over de effecten van de opwarming van de aarde in de echte wereld.

De faciliteit heeft lang in de schaduw gestaan van haar noodlottige eerste missie in 1991 om een analoog van een zichzelf in stand houdende kolonie op een andere planeet te vestigen. Maar na wat aanpassingen en succesvolle beroemde studies, waaronder een die aantoonde dat opwarmende oceanen koralen doden, maakt het reusachtige terrarium (sinds 2011 geleid door de Universiteit van Arizona) eindelijk zijn potentieel waar als locatie voor nieuw onderzoek.

Lees hier Engelstalig verder op www.scientificamerican.com.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven