“Stroomprijzen maken controlemetingen nog belangrijker”

Het belichtingsseizoen staat weer voor de deur. Bij de huidige stroomprijzen is het van groot belang dat de belichting optimaal is. Dit kan door het licht in de kas na te meten of door een aantal lampen en reflectoren te laten doormeten, vertelt Paul Blom van Multi-meet hieronder.


In deze bol worden lampen en reflectoren gemeten

Naarmate een lamp er meer branduren op heeft zitten, lopen de prestaties terug. “De lamp geeft dan meer warmte en minder licht af. Tegelijkertijd heeft ook vervuiling van de reflectoren invloed op de prestaties van de installatie. Deze vervuiling ontstaat door stof, gewasbeschermingsmiddelen, vernevelaars, etc. Een bepaald deel van dit vuil is afwasbaar, maar je hebt ook vervuiling die je niet meer weg krijgt.”

Doormeten van lampen en reflectoren
Tonen de metingen aan dat de lampen of reflectoren onvoldoende zijn, dan zijn ze aan vervanging toe. “Soms zijn de lampen technisch nog in prima staat, maar is vervangen toch interessant omdat er nieuwe lampen op de markt komen die efficiënter zijn.”

Reflectoren kunnen ook worden gewassen, om zo het rendement te verbeteren. “Als je wast, doe het dan op tijd”, adviseert Paul. “Hoe langer je wacht, hoe meer de vervuiling zich ophoopt, en hoe lastiger een reflector goed te krijgen is.”

Een simpele rekensom
In de praktijk wordt een reflector meestal niet vervangen onder de 5% vervuiling, weet Paul, maar hij wijst op het volgende: “Als je toch alleen al de kosten gaat berekenen sta je verbaasd hoeveel je verliest.

Het verlies aan opbrengsten komt hier nog bij op.”

Hij geeft een voorbeeld:

- Armatuur 1000W

- Reflector 5% vervuild

- 2000 branduren per jaar

- KWh-prijs 0,10 Euro

Een verlies van 10 Euro per armatuur / reflector is het gevolg. "En bij 20 cent dus 20 Euro. Denk er dus niet te licht over."

Voor meer informatie:
Paul Blom
Multi-meet
06 – 413 88 453
www.multi-meet.nl
paul@multi-meet.nl 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven