Reichenau-Gemüse en Raiffeisen-Lagerhaus, boekjaar 2019/2020

Duitse coöperaties kijken terug op een uitdagend jaar door coronapandemie

De 7e algemene vergadering van de producentencoöperaties Reichenau-Gemüse eG en Raiffeisen-Lagerhaus eG vond plaats op woensdag 15 september in de Duitse gemeente Reichenau. De coöperaties kijken terug op een moeilijk jaar als gevolg van de coronapandemie, maar konden het boekjaar afsluiten met een stijging van de goederenomzet, zoals zij in een persbericht delen.

Dr. Wolfgang Zoll aan het woord

In het welkomstwoord spreekt bestuursvoorzitter Matthias Keller eerst zijn waardering uit voor het professionele crisismanagement van de coöperatie voor de tuinders en leden in het coronajaar 2020.

Aansluitend belicht directeur Johannes Bliestle het Reichenau groentejaar in het kader van de algemene economische ontwikkeling. Ondanks enkele hindernissen, zoals het inreisverbod voor oogstarbeiders uit andere EU-landen kort voor groenteseizoen 2020, de sluitingen in de horeca konden de verse groenten uiteindelijk volledig en deels tegen een hogere prijs dan het jaar voordien op de markt worden gebracht.

Rechts: Johannes Bliestle, algemeen directeur. Foto: Reichenau-Gemüse

Omzet Reichenau-Gemüse in 2020 gestegen tot €28,5 miljoen
Met een totale afzet van 14.723 ton werd het tonnage van het voorgaande jaar van 15.190 ton net niet gehaald, maar in het kalenderjaar 2020 werd een beter prijsniveau van de producten bereikt dan in het voorgaande jaar. De zuivere omzet van goederen van de groentecoöperatie bedroeg 28,5 miljoen euro. In vergelijking met het boekjaar 2019 (27,8 miljoen euro) is de omzet met 2,4% gestegen.

Iets minder dan 40% van de productie in waarde was afkomstig van biologische productie. Zo vond ongeveer 4.100 ton biologische goederen van hoge kwaliteit zijn weg naar de consument.

Bedrijfsontwikkeling van Raiffeisen-Lagerhaus bevredigend
Op dezelfde avond stond ook de algemene vergadering van Raiffeisen-Lagerhaus eG op de agenda. In 2019/2020 werd door de coöperatie een totale omzet van 10,4 miljoen euro behaald. Op vele gebieden werden aanzienlijke stijgingen geregistreerd. Met name de retailverkopen op de Raiffeisenmarkt stegen met ongeveer 12%. Dit kan onder meer worden toegeschreven aan een gratis bezorgdienst voor mensen die het huis niet konden of wilden verlaten. De verandering van het koopgedrag tijdens de pandemie was ook merkbaar in een ander bedrijfsgebied: Raiffeisen-Lagerhaus eG is al 16 jaar branchegenoot van Deutsche Post en de coöperatie beleefde hier een extreme opleving door de toegenomen online-handel.

Het positieve resultaat maakt het mogelijk een dividend van 3% op de aandelen uit te keren. Naast de goedkeuring van de nettowinst van het boekjaar, stemt de vergadering ook in met dit voorstel van de Raad van Bestuur.

De raad van bestuur en de raad van toezicht van beide coöperaties worden unaniem gedechargeerd door burgemeester Dr. Wolfgang Zoll. De aanwezigen geven uiting aan hun tevredenheid over de coöperaties en hun werkzaamheden.

Rechts: burgemeester dr. Wolfgang Zoll. Foto: Reichenau-Gemüse

Verkiezingen
Traditioneel zijn er ook verkiezingen voor de raad van bestuur en de raad van toezicht, en huldigingen in het belangrijkste orgaan van de coöperaties. Philipp Wurz werd opnieuw gekozen tot plaatsvervangend voorzitter van de raad van bestuur van Reichenau-Gemüse eG, Wolfgang Frick, Manuel Uricher en Egino Wehrle worden herkozen als leden van de raad van toezicht en Benjamin Wagner wordt verkozen als nieuw lid van de raad van toezicht ter vervanging van Friedbert Deggelmann, die de raad verlaat. Wolfgang Frick, Manuel Uricher, Egino Wehrle en Philipp Wurz worden herkozen als leden van de Raad van Toezicht van Raiffeisen-Lagerhaus eG. Benjamin Wagner is nieuw gekozen in de Raad van Commissarissen.

Rechts: Egino Wehrle, voorzitter van de raad van commissarissen. Foto: Reichenau-Gemüse

Lid Günther Jörg wordt gehuldigd voor 50 jaar lidmaatschap van Reichenau-Gemüse eG en Raiffeisen-Lagerhaus eG. Friedbert Deggelmann wordt geëerd voor 25 jaar erelidmaatschap in de coöperatie en krijgt de Raiffeisen-erespeld in zilver van de coöperatieve bond van Baden-Württemberg.

De werknemers Volker Birzele, Ali Gezgüc, Vincenzo Francolino en Riza Sahin worden gehuldigd voor hun 10-jarig dienstverband. Bijzonder vermeldenswaard zijn de onderscheidingen voor de medewerkers Joachim Wehrle en Jochen Egemann, die beiden al meer dan 25 jaar voor de coöperaties werken.

Voor meer informatie:
Reichenau-Gemüse eG 
Marktstraße 1
78479 Insel Reichenau, Duitsland
+49 (0)7534 92000
info@reichenaugemuese.de
www.reichenaugemuese.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven