Minister bezoekt Fairtrade-teeltproject in Mauritius

Soomilduth Bholah, minister van Industriële Ontwikkeling, Midden- en Kleinbedrijf en Coöperaties van Mauritius, heeft een bezoek gebracht aan een teeltlocatie in Calodyne, waar een teeltproject werd opgezet door de Mauritius Fairtrade Cooperative Federation (MFCFL). De voorzitter van de MFCFL, Shrudanand Sheoraj, was ook aanwezig tijdens dit bezoek. 

In het persbericht dat volgde op zijn bezoek benadrukte Bholah dat het MFCFL in 2019 636 m2 land heeft gekocht in Calodyne om er een teeltproject te starten voor de teelt van tomaten. De kassen en andere voorzieningen werden dit jaar voltooid. De minister gaf aan dat de verwachte inkomsten van het project rond de €4.850 per oogst zullen bedragen. Het MFCFL heeft daarom besloten om 60% van de inkomsten te verdelen onder telers en de overige 40% te gebruiken voor Fairtrade-projecten. 

Met betrekking tot de Fairtrade certificering onderstreepte Bholah dat duurzame teelt wordt bevorderd zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Het project sluit aan bij de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen. Hij vertelde tevens dat het certificeringssysteem wordt beheerd door Flo-cert en dat er aan  maatschappelijke en milieucriteria dient te worden voldaan om in aanmerking te komen voor de Fairtrade-premie. Sinds 2009 werd er al €10,1 mln aan premies verkregen. 

De minister liet weten te betreuren dat het aantal lokale Fairtrade gecertificeerde coöperaties is teruggelopen van 23 in 2009 naar 21 vandaag de dag, ondanks het feit dat het Fairtrade-systeem in het belang is van telers en hun medewerkers. Hij voegde eraan toe dat dit het gevolg is van het niet naleven van arbeidswetgeving, het niet beantwoorden aan standaarden, het niet evalueren van standaarden en een gebrek aan ledenparticipatie. 

Minister Bholah ging dieper in op projecten die lokaal door Fairtrade gecertificeerde coöperaties werden geïmplementeerd, en uiteenlopen van de aanschaf van apparatuur, de bouw van kantoren, aankoop van grond tot programma's voor capaciteitsopbouw. Hij prees telers voor hun bijdrage aan de sociaal-economische ontwikkeling van het land en gaf de garantie dat de regering stimuleringsmaatregelen zal blijven gebruiken om ervoor te zorgen dat de suikerrietsector haar positie als pijler van de economie van het eiland niet verliest. 

Deze stimuleringsmaatregelen omvatten onder meer de introductie van een Biomass Framework, dat suikerriettelers in staat stelt om te profiteren van €0,07 per opgewekte kWh aan stroom, een gegarandeerde prijs van €505 per ton voor telers die gedurende het seizoen 2021 tot 60 ton suiker produceren en de aanschaf van een oogstmachine door de Mauritius Cooperative Agricultural Federation. 

Sheoraj herinnerde eraan dat de MFCFL, waarin 26 coöperaties zijn ondergebracht, in 2011 werd opgericht om Fairtrade te promoten onder coöperaties. Hij sprak tevens zijn waardering uit aan alle partijen die bij de uitvoering van het hydroponische project in Calodyne betrokken waren. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven