Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Geen twee vertical farms zijn hetzelfde"

Delphy en WUR openen vertical farm in Bleiswijk

Tholen - Delphy Improvement Centre en de glastuinbouw- en bloembollenunit van Wageningen University & Research - Glastuinbouw & Bloembollen hebben een vertical farm laten bouwen. Op vrijdag 1 oktober werden deze officieel geopend door gezamenlijk de vlaggen te hijsen op het Horti Science Park in Bleiswijk. 

Onze redactie was erbij en maakte deze (foto)reportage.

Jan-Willem van den Beukel, wethouder van Lansingerland, trapte de opening af. Hij roemde het ondernemerschap van de regio. ”Ondernemerschap is hier van oudsher aanwezig. Het is niet gek dat hier de wetenschap van glastuinbouw vandaan komt."

Hij haalde de cijfers er even bij: 1 op de 3 mensen in de regio heeft inmiddels een tuinbouwgerelateerde baan. Dat zegt wel iets over het belang van glastuinbouw hier, volgens de wethouder. "Glastuinbouw heeft zowel binnen Nederland een grote rol, als ook wereldwijd. Dat, gecombineerd met de huidige alarmbellen die de aarde de laatste jaren doet rinkelen, maakt dat er behoefte is aan vertical farms."

Jan-Willem van den Beukel

Jolanda Heijstek sprak vervolgens als managing director van Greenport West-Holland. De Greenport- regio beslaat een groot gebied. Wist u trouwens dat Greenport deel uitmaakt van het rijtje van drie ports van Nederland? Samen met Airport (Schiphol) en Brainport (Eindhoven) maakt Greenport deel uit van een groot economisch aandeel van Nederland. Greenport staat hier overigens op de tweede plaats van deze drie.

‘Feeding en Greening’
Jolanda besprak de noodzaak en de behoefte van ‘feeding and greening’ van de wereld. Door de groeiende wereldbevolking beland je dan vanzelf op het pad van hightech oplossingen. En daarmee kom je bij vertical farming.

In het fieldlab van Bleiswijk wordt hardware en humanware samengevoegd. Overigens wel met bedrijfseconomische grondslagen. Het zal immers nieuwe bedrijven aantrekken. Het is een toekomstgericht onderzoekscentrum wat gedragen en gefinancierd wordt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de Provincie Zuid-Holland, Signify, Loqiqs, Future Crops, Own Greens en Vertify.


Sjaak Bakker (WUR) en Aad van den Berg (Delphy)

Sjaak Bakker, namens Wageningen UR, besprak de kennis die vergaard zal worden in de fieldlab vertical farms. “De informatie die we gaan verkrijgen uit de proeven hier zijn niet alleen interessant voor de vertical farmsector. Ook de traditionele kassen zullen hiervan gaan profiteren.”

Aad van den Berg, managing director van Delphy Improvement Centre, is blij met de faciliteiten verder een brug te zullen gaan slaan naar de internationale wereld van de tuinbouw. “Ik heb al heel wat vertical farms in de wereld gezien. Wat me opvalt is dat er niet één de plant centraal stelt. Het is vooral technisch gericht. Wij zien dat anders; het draait om het gewas in de farm. En daar willen we de techniek op aan laten sluiten. Niet andersom dus. Deze invalshoek zal leiden tot waar de markt om vraagt.”


Gemma Tacken aan het woord

Gemma Tacken, Wagening UR, heeft veel onderzoek gedaan naar die vraag van de markt. Waar is behoefte aan? Begrijpt de consument en de keten wat producten van vertical farms hen te bieden hebben? “Daar ligt nog een missie. Het wordt nog een uitdaging om hen te overtuigen van het gezonde karakter wat de natuur ons via deze farms te bieden heeft.”


Monique Bijlaard, Wageningen UR

Monique Bijlaard, Wageningen UR, houdt zich bezig binnen het fieldlab met Innovation & Demonstration. “Er zijn nog veel vragen. Dat hadden we ook natuurlijk verwacht. De eerste proeven bewezen het al: twee vertical farms met dezelfde techniek en input produceerden toch echt een ander gewas.”

De beelden die ze liet zien, spraken voor zich. Het was duidelijk. We weten al veel, maar zeker niet alles.

Jan-Willem Donkers, Inholland Hogeschool, ontfermt zich over ‘Education’en ‘Development Fieldlab’.

Vertical farms horen bij de toekomst
Vertical farming heeft grote mogelijkheden om onderdeel te zijn van het toekomstige mondiale voedselsysteem, zo vinden bouwpartners Delphy en WUR. De potentiële opbrengsten zijn hoog, de kwaliteit optimaal te sturen en veel hulpbronnen worden duurzamer gebruikt dan meer traditionele vormen van land- en tuinbouw. Bovenal kunnen vertical farms overal neergezet worden: over de hele wereld, dicht bij de consument, dus minder foodmiles en minder foodwaste.

Er zijn echter nog wel wat uitdagingen voor deze nog jonge vorm van tuinbouw. Zo is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan wat de werkelijke waarde van vertical farming in harde cijfers beschrijft. Dit komt mede doordat er nog geen sprake is van standaardisatie: geen twee vertical farms zijn hetzelfde. Daardoor is er ook nog veel te optimaliseren. 

Bekijk hier de fotoreportage van de opening.