Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Analyse Jan Kees Boon, Fruit&Vegetable Facts:

Hoe staat de AGF-zelfvoorzieningsgraad ervoor in het VK?

Het Verenigd Koninkrijk is voor groenten en vooral fruit sterk
aangewezen op import. Groenten voor iets meer dan de helft van eigen bodem. Omdat de import in 2020 kleiner was en de productie gelijk bleef steeg de zelfvoorzieningsgraad van groenten in het Verenigd Koninkrijk vorig jaar met een drietal procentpunten naar 56%. Daarmee kwam er een eind aan een langdurige neerwaartse trend wat betreft de zelfvoorziening van groenten. Bij vers fruit komt evenals vorige jaren 16% van het binnenlands verbruik van eigen Britse bodem. Dit alles op basis van cijfers van het Department for Environment, Food & Rural Affairs.

Productie groenten nogal eenzijdig: Vooral grove vollegrondsgroenten
De totale productie van groenten in het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen redelijk stabiel geweest op een niveau van 2,5 a 2,6 miljoen ton. Daarvoor was de productie wel groter. De Britse groenteproductie bestaat vooral uit grove vollegrondsgroenten. Peen is veruit het belangrijkste product met in 2020 een productie van 700.000 ton. Dan volgen uien en kool met beide 400.000 ton. De productie van glasgroenten is met in totaal 270.000 ton aan de bescheiden kant. Tomaten is met een bescheiden 65.000 ton het belangrijkste glasproduct. De zelfvoorzieningsgraad van de diverse groenten producten loopt (op jaarbasis) sterk uiteen, van 100% bij peen, via 90% bij kool, 60% bij bloemkool, 50% bij champignons, 33% bij sla tot 15% bij tomaten.

Bij fruit alleen aardbeien met een zelfvoorzieningsgraad van meer dan 50%. De Britse fruitproductie was in 2020 met 650.000 ton klein. Normaler is een oogst van 750.000  ton. Appelen voor directie consumptie zijn met 200.000 ton het belangrijkste product. De Britse  perenproductie is met 25.000 ton zeer bescheiden. De productie van aardbeien was in 2020 met 125.000 ton klein. De beide jaren daarvoor werd er 140.000 ton geoogst. De zelfvoorzieningsgraad van de in het Verenigd Koninkrijk geteelde producten loopt uiteen van 70% bij aardbeien, via 40% bij appelen en frambozen tot 20% bij peren.



Wereldwijd: derde groenten- en zesde fruitimporteur
Met een import van ca. 3,5 miljoen ton fruit en 2,2 miljoen groenten is het Verenigd Koninkrijk een grote importeur. Bij groenten na de Verenigde Staten en Duitsland de nummer 3 en bij fruit na de VS, Duitsland, Rusland, China en Nederland de nummer 6. Tomaten is de belangrijkste groente die wordt ingevoerd. Jaarlijks gaat het om 400.000 ton; dan volgen uien 300-400.000 ton, paprika’s 220.000 ton, sla 200.000 ton, komkommers 200.000 ton, bloemkool/broccoli 130.000 ton en champignons 120.000 ton. Bananen is veruit het belangrijkste fruitproduct dat in het Verenigd Koninkrijk wordt ingevoerd. Jaarlijks gaat het om meer dan een miljoen ton. Dan volgen appelen met 350.000 ton, meloenen  320.000 ton, mandarijnen 310.000 ton, druiven 280.00 ton en sinaasappelen 270.000 ton.

Met het instellen van een harde Brexit-grens op 1 januari van dit jaar zijn er (voorlopig) vraagtekens te plaatsten bij de cijfers over de import van verse groenten en fruit in het Verenigd Koninkrijk. In de eerste helft van dit jaar zou de import uit EU-landen volgens de Britse douane 12% zijn achtergebleven bij die in de eerste helft van 2020. De import uit Nederland en België zou zelfs ruim 20% kleiner geweest zijn. Dit wordt (nog) niet bevestigd door andere bronnen.

Klik hier voor de achtergrondcijfers

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
+31 654 687 684
fruitvegfacts@gmail.com 
www.fruitandvegetablefacts.com   

Publicatiedatum: