Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw diffuus tuinbouwglas met AR-coating

"Hortiscatter als bepalende factor voor hogere opbrengst met diffuus glas"

AgCulture, onderdeel van AGDC Glass Europe, heeft een nieuw diffuus tuinbouwglas gepresenteerd. Fountain kent een hoge hortiscatter waarde en is voorzien van een duurzame AR-coating, waardoor het glas zich aanpast aan diverse weersomstandigheden.

"Fountain is in feite een low-iron floatglas, waarvan de ene zijde wordt behandeld om het vereiste niveau van diffusiteit te creëren. De kant van het glas met de microstructuren komt aan de binnenkant van de kas, terwijl de platte kant aan de buitenkant wordt geplaatst. Er zijn twee type anti-reflecterende (AR) coatings beschikbaar voor Fountain," laat het team van AgCulture weten. En dat klinkt misschien eenvoudig, toch zijn zij ervan overtuigd dat Fountain op een aantal belangrijke punten voordelen biedt voor de teler. 

Hoge hemisferische transmissie voor hogere opbrengsten
De dubbelzijdige AR-coating in combinatie met low-iron floatglas zorgt ongeacht het niveau diffusie voor een hooge transmissie (96,5%).  Doordat de zon echter draait, heeft het voor telers niet veel zin om enkel uit te gaan van de loodrechte instraling. 

"Daarom is het zinvoller om hemisferische transmissie als uitgangspunt te kiezen," legt het team uit, verwijzend naar de NEN-richtlijn NEN2675 en C1:2018. "Hiermee wordt de integrale waarde van lichttransmissie voor alle invalshoeken vastgesteld. Als vuistregel gedefinieerd door Wageningen University & Research (WUR) voor tomaten, staat een toename van 1% in hemisferische transmissie gelijk aan een toename van 0,8% in de gewasopbrengst. Afhankelijk van het diffusieniveau varieert de hemisferische transmissie van Fountain-glas van 85,5% tot 80,6%." 

UV-transmissie: cruciaal voor bestuiving en kleurvorming
Het low-iron glas van Fountain is sterk lichtdoorlatend in het UV-spectrum en met de dubbele AR zorgt het voor 89,5% UV-transmissie.

Volgens het team van AgCulture is het hoge niveau UV-transmissie erg belangrijk voor het bestuivingsproces, aangezien de ogen van hommels vooral sterk zijn in het midden van het UV-bereik (340 nm).  "Hoge transmissie in dit bereik helpt bestuivers om hun weg te vinden, waardoor het bestuivingsproces verbeterd wordt."

Hortiscatter: een bepalende factor voor hogere opbrengsten
Ze vervolgen dat de UV-instraling een belangrijke rol speelt bij de kleurvorming van gewassen als Lollo Rossa. "De buitenste bladeren van gewassen blokkeren doorgaans het licht, wat betekent dat de binnenste bladeren minder licht ontvangen en veel minder kunnen bijdragen aan de fotosynthese, wat resulteert in lagere opbrengsten." 

Als bladeren geconfronteerd worden met fel direct licht, zullen ze bovendien ombuigen om de plant te beschermen. Dat heeft tot gevolg dat het effectieve bladoppervlak dat licht ontvangt, kleiner wordt, wat ook weer de fotosynthesesnelheid en productiviteit vermindert.

Meten van diffusiteit
Zoals gezegd is het nieuwe Fountain glas een diffuus glas. Met de Hortiscatter waarde wordt aangegeven hoeveel van het invallende licht wordt verstrooid door het materiaal. De Hortiscatter geeft zo dus aan welk percentage van de ideale lichtverdeling wordt behaald met het materiaal. 

"De microstructuur aan de binnenkant van Fountain-glas zorgt voor een hortiscatter van 15% tot 63%. Dit hoge niveau geeft een sterke diffusiteit aan, wat betekent dat het licht diep in het bladerdak kan doordringen. De fotosynthesesnelheid en productiviteit wordt verhoogd doordat de binnenste bladeren ook een bijdrage kunnen leveren," legt het team uit.

Bovendien zorgt diffuus en uniform licht in de kas ervoor dat de bladeren minder stress ervaren en ze horizontaler groeien. "Dit effect zorgt er niet alleen voor dat licht dieper in het bladerdak doordringt, maar vergroot ook het effectieve oppervlak van elk blad, wat uiteindelijk het fotosyntheseproces verbetert en leidt tot een hogere productiviteit," aldus de ontwikkelaars.

Ze verwijzen opnieuw naar de formules van de WUR, en dan nu die van tomaten: een toename van 1% in hortiscatter kan de oogst met 3% doen stijgen. "Gezien het hoge niveau hortiscatter van Fountain, kunnen telers hun opbrengst aanzienlijk verbeteren door dit glas te gebruiken." 

Hydrofiliciteit past zich aan verschillende weersomstandigheden aan
Door de diffusiteit te combineren met een AR-coating wordt het binnenoppervlak van Fountain hydrofiel, wat van groot belang is als er condensatie optreedt. "Met niet-hydrofiele glazen kan het beginnen te druppelen in de kas, waardoor de vruchten en bladeren beschadigd kunnen raken en de kans op ziektevorming groter wordt. Condensatie in de vorm van druppeltjes weerkaatst ook het licht, waardoor er minder licht de kas binnenkomt." 

"Condensatie op Fountain-glas treedt op als een continue waterfilm, wat resulteert in een grotere glastransparantie in natte omstandigheden, d.w.z. een toename van de hemisferische transmissie tot 1,4%," vervolgt het team, een effect dat we al kennen van SmartGlass. " Op een zonnige dag is de glastemperatuur hoog en wordt de kas blootgesteld aan te veel direct licht. Hierdoor treedt er geen condensatie op en is de mate van diffusie hoog. Op een koude of bewolkte dag is de glastemperatuur laag, wat leidt tot condensatie. Op dat moment hebben telers meer direct licht nodig om de zonnewarmtewinst te verbeteren. In principe is er geen hoge lichtdiffusie nodig, omdat de wolken het licht al verstrooien. Met andere woorden, de werking van Fountain past zich slim aan de weersomstandigheden aan." 

Makkelijk schoon te maken
Het oppervlak van Fountain-glas is aan één kant gestructureerd (de binnenkant is chemisch geëtst), terwijl de buitenkant vergelijkbaar is met normaal vlakglas. Scherminstallaties en reinigingsprocedures kunnen het glas niet beschadigen of problemen opleveren voor de teler.

Duurzaamheid gemeten over de totale levenscyclus van de kas
"Een kas wordt gebouwd met een verwachte levensduur van meer dan 20 jaar, maar tegenwoordig ligt de focus op de “day-zero prestatie” van het geselecteerde glas in plaats van op de gehele levenscyclus van de kas. Kasglas wordt regelmatig schoongemaakt door telers, hetzij met borstelreinigingsmachines aan de buitenkant of met hogedrukreinigers aan de binnenkant (meestal eenmaal per jaar)," vervolgt het team. 

"Omdat het maximaliseren van de hoeveelheid licht de teeltopbrengst aanzienlijk kan verhogen, is glas met AR-coating een slimme oplossing voor telers. De laatste jaren merken echter veel telers dat na een paar jaar het AR-effect verdwijnt. Aangezien het geen mechanisch duurzame oplossing was, zijn velen gestopt met het kiezen voor AR-gecoat glas."

"Aan de andere kant kan onbeschermd AR-behandeld glas (AR door zuuretsen) ook last hebben van corrosie wanneer het blanke glas in contact komt met vocht, want dan kunnen vluchtige elementen zoals Na en Ca uit het glas ontsnappen. Deze elementen zullen reageren met het water en een basisomgeving vormen die resulteert in glascorrosie (dit effect zie je vooral bij doucheglas)," vervolgen ze. 

"Omdat condensatie vaak voorkomt in kassen, kunnen de onbeschermde AR-behandelde oppervlakken nog sneller corroderen door het ontbreken van chemische duurzaamheid. Fountain is ontworpen als het meest duurzame product dat bestand is tegen de meeste van deze uitdagingen. Ten eerste is de AR-coating die in Fountain wordt gebruikt een harde coating (gecertificeerd Klasse A volgens norm EN1096), wat betekent dat het glas bestand is tegen borstelreiniging en een maximale levensduur van het AR-effect garandeert."

Ten tweede fungeren de AR-coatings aan beide zijden van het glas als een diffusiebarrière voor de vluchtige elementen. "Bovendien veroorzaakt het aanbrengen en verwijderen van witkalk geen schade aan de coating, wat betekent dat telers kunnen genieten van het hoogwaardige AR-effect gedurende het grootste deel van de levenscyclus van de kas." 

Voor meer informatie:
Mohammad Shayesteh
AgCulture
mohammad.shayesteh@agc.com 
www.agculture.eu 

Publicatiedatum: