Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ToBRV-berichten uit Spanje, Portugal, China en Syrië

Voor het eerst sinds 2019 is (officieel) melding gemaakt van een besmetting met het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) in Spanje. Daarover bericht de plantgezondheidsdienst in de regio Murcia. In de nieuwste update van de European Plant Protection Organisation ontbreekt de melding (nog). De EPPO maakt ondertussen wel melding van vondsten in Portugal, China en Syrië. 

In Spanje gaat het om een vondst in geïsoleerde tomatenplanten in een kas in de gemeente Mazarrón. Berichten over de vondst zijn breeduit gedeeld.

Uit de EPPO update komen vondsten in Portugal, China en Syrië naar voren. In Portugal is het de eerste vondst. Het virus werd gedaan bij twee plantenkwekerijen in de Algarve (in de provincies Tavira en Faro) en is augustus officieel bevestigd. In Tavira werd het virus ontdekt in zaden uit China, in Faro in zaden uit Israël. Niet gebruikt zaad is vernietigd, net als besmette planten. De autoriteiten zoeken de wegen van al verkochte planten na. Ondertussen wordt de kas gedesinfecteerd en gereinigd.

In China is ToBRFV voor het eerst ontdekt in de provincie Yunan, zo meldt EPPO. In Syrië was het virus al in 2017 symptomen van het virus gevonden in de Akkar-laagvlakte. Sindsdien bleef het virus zich verspreiden. Het virus werd in november en december 2020 officieel als ToBRFV vastgesteld op planten die werden verzameld in de gouvernementen Tartous en Lattakia. 

Bron: EPPO Reporting Service september 2021