Open source vertical farming in Zwitsers Fribourg wil goede aanvulling op lokaal aanbod zijn

"Het belangrijkste doel van greenioty is om een betere voedingsteelt te bevorderen. We willen niet de grootste telers van het land of zelfs van onze stad worden, maar we willen de lokale consumptie beïnvloeden door duurzame oplossingen voor telen te creëren," zegt Luca Autunno, oprichter van greenioty, een open-source vertical farmproject gevestigd in Fribourg, Zwitserland. Het project omvat momenteel een indoor teeltruimte waar microgreens worden geteeld voor restaurants, evenals twee outdoor NFT systemen gebouwd tijdens participatieve workshops.

"Dit project werd mogelijk gemaakt door een organisatie voor sociale rehabilitatie die twee milieuvriendelijke restaurants bezit, een kantine en een maaltijdbezorgservice. De organisatie was zeer gemotiveerd om met ons samen te werken en voorzag ons van een teeltruimte, financiële steun en nog veel meer," vertelt Luca.

Greenioty teelt voornamelijk microgreens, die worden geleverd aan de twee eerder genoemde restaurants. Ook sla en kruiden worden in de systemen uitgeprobeerd en worden ofwel aan de restaurants geleverd of aan de tuinvrijwilligers gegeven.

Goede aanvulling
Volgens Greenioty worden de meeste groenten en fruit in Zwitserse supermarkten geïmporteerd uit bijvoorbeeld Spanje of Italië en zijn ze vaak niet geteeld voor de beste smaak of kwaliteit. Deze producten moeten eerder voldoen aan criteria van transporteerbaarheid en houdbaarheid, wat vaak ten koste gaat van de kwaliteit. Vanwege deze realiteit kan vertical farming een goede aanvulling worden op de Zwitserse agro-food sector door de Zwitserse bevolking te voorzien van lokaal geteelde, verse producten.

"Van april tot oktober komt het grootste deel van de verse sla en bladgroenten uit Zwitserland, maar voorgesneden salades worden bijna altijd geïmporteerd. Zelfs voor bladgroenten die in Zwitserland worden geteeld, kan het proces worden verbeterd," legt Luca uit.

Waarom NFT-systemen in de open lucht?
Terwijl de meeste vertical farms zich in een volledig gesloten ruimte bevinden, koos Greenioty ervoor zijn twee NFT-systemen buiten te bouwen om de kosten laag te houden en de duurzaamheid van het project te garanderen. Bovendien bevindt een van de buitensystemen zich bij een van de restaurants van de ondersteunende organisatie, die een grote stadstuin heeft. Het NFT-systeem was bedoeld om deel uit te maken van deze grote tuin, die vooral in de zomer wordt gebruikt.

"Bovendien was het belangrijkste doel van dit systeem om een andere manier te laten zien van het telen van planten in deze stedelijke tuin. De focus lag nooit op de "teelt", om het zo maar te zeggen," zegt Luca.

Greenioty heeft geen precies businessplan voor de toekomst, maar staat open voor het leveren van hydroponic systemen aan thuiskwekers, particuliere bedrijven, enz. Op dit moment blijft Greenioty echter boven alles een project, in plaats van een bedrijf met lange termijndoelen.

"Als consumenten hopen we voedzamere en smakelijkere voeding te kunnen eten zonder al te veel meer geld uit te hoeven geven. Als telers hopen we bij te dragen tot een duurzame, ethische en natuurvriendelijke tuinbouwtoekomst. Bij greenioty hopen we dus consumenten, telers en mensen in het algemeen te beïnvloeden in de richting van een duurzamer voedselsysteem door nieuwe oplossingen te creëren om voeding direct in de steden te telen."

Voor meer informatie:
Luca Autunno, oprichter
greenioty
hello@greenioty.com 
www.greenioty.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven