Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Kees Boon, Fruit&Vegetable Facts:

Frambozen in Nederland steeds meer in trek

Naast het grote succesverhaal blauwe bessen zijn ook frambozen en bramen steeds meer in trek bij de consument. Vergeleken met blauwe bessen zijn frambozen en vooral bramen een klein product.
De productie van frambozen in Nederland is van bescheiden omvang. In 2020 was de oogst ook nog kleiner dan daarvoor, nl. 3.600 ton tegen 4.500 ton in de jaren daarvoor. De commerciële teelt van
bramen in Nederland is van zeer bescheiden omvang.

Ondanks dat het kleine producten zijn er in Nederland maar bijv. ook in Duitsland wel diverse initiatieven om de teelt uit te breiden. Het seizoen van Nederlandse frambozen wordt al flink verlengd. Nederlandse en Duitse frambozen zijn beschikbaar van mei t/m oktober. Onder meer doordat er zo’n in Nederland zo’n 30 ha frambozen beschermd geteeld wordt. Er wordt zelfs op kleine schaal
geëxperimenteerd met het telen van frambozen onder (licht doorlatende) zonnepanelen.

Veel verwerkt, vooral diepgevroren
Belangrijke landen waar op commerciële schaal veel frambozen worden geteeld zijn Rusland, Mexico, Servië, Marokko, de Verenigde Staten, Polen, Spanje, Oekraïne, Bosnië, Portugal, Portugal, het
Verenigd Koninkrijk, Chili en Azerbeidzjan. Een groot deel van de in deze landen geteelde frambozen worden verwerkt. Zo zijn Servië, Oekraïne, en Bosnië grote leveranciers van bevroren frambozen.
Mexico is veruit de belangrijkste exporteur van verse frambozen. In het afgelopen jaar exporteerde Mexico meer dan 100.000 ton naar de Verenigde Staten. Verder gaan er bescheiden hoeveelheden Mexicaanse frambozen naar andere landen waaronder Europese.



Spanje: een grote exporteur
Spanje is wereldwijd de tweede met een export van 60 tot 70.000 ton. Dit is inclusief een deel re-export van Marokkaans product. Dan volgt Marokko met 35.000 ton en Portugal met 26.000 ton. De Poolse export van (verse) frambozen neemt af en bedroeg vorig jaar nog zo’n 8.500 ton.

Jaarrond beschikbaar
Op de Europese markt zijn frambozen jaarrond beschikbaar. Portugal en Spanje exporteren het hele jaar door. Het Marokkaanse exportseizoen loopt van september tot april/mei en het Poolse product is globaal op de markt van april tot september/oktober.
Verder worden in de EU27-landen frambozen in kleinere hoeveelheden ingevoerd uit Duitsland (7.600 ton; re-export van Pools product?), België (3.400 ton; ook veel re-export), het Verenigd Koninkrijk (2.400 ton), Frankrijk 1.500 ton), Servië (1.300 ton), Italië 740 ton), Oekraïne (560 ton), Mexico (410 ton) en Oostenrijk 380 ton).



Nederlandse import groeit
De import van frambozen in Nederland groeit. In het afgelopen jaar was deze 22.000 ton groot. Dat was ruim 20% meer dan de 18.400 ton die in 2019 in Nederland werd ingevoerd. Ook in België worden steeds meer frambozen ingevoerd. In 2020 ging het om 9.100 ton. Dat was 30% meer dan het jaar ervoor. Vooral vanuit Nederland worden er weer veel frambozen gere-exporteerd. In het afgelopen jaar had de Nederlandse export van frambozen een omvang van 18.600 ton.
Volgens GFH/KCB-cijfers werd er vorig jaar 460 ton aan Nederlandse frambozen uitgevoerd. In 2019 was het met 650 ton wel meer.

Ook voor frambozen is Nederland een doorvoerland
Nederland is dus ook voor frambozen een belangrijk doorvoerland. In het afgelopen jaar was Portugal de belangrijkste leverancier van frambozen aan Nederland. Er werd 7.600 ton uit Portugal ingevoerd tegen 6.300 ton in 2019. In 2019 was Spanje nog de belangrijkste maar de import uit dat land viel terug van 9.200 ton naar 7.200 ton. Volgens Eurostat werd in het afgelopen jaar 2.700 ton frambozen
uit Marokko ingevoerd. Uit Polen kwam 2.200 ton. Opvallend is dat volgens de Marokkaanse exportstatistiek 60% van de export gericht is op Nederland. In 2020 was zou dat 20.000 ton van de totale export van 34.000 ton betreffen. Volgens Eurostat kwamen de Marokkaanse frambozen voor het overgrote deel via Spanje de EU binnen.

Belgische import stabiel
De import van Frambozen in België vertoont op 2018 na de laatste jaren weinig schommelingen. Het ging steeds om ca. 6.500 ton. Alleen in 2018 was het met 8.400 ton meer. Volgens Eurostat komen de
meeste (via re-export) uit Nederland. Duitsland is een grote importmarkt voor frambozen. De beide laatste jaren ging om ca. 40.000 ton. Marokko is de belangrijkste leverancier met vlak daarachter Spanje. Portugal is de derde en dan volgt Polen. In het Verenigd Koninkrijk werden in het afgelopen jaar met 26.200 ton wat minder frambozen ingevoerd dan in het recordjaar 2019 (27.900 ton). Meer dan de helft komt gewoonlijk uit Spanje, waarschijnlijk is dit incl. re-export van Marokkaans product. Nederland is volgens de Britse exportstatistiek de tweede leverancier.

Klik hier voor de achtergrondcijfers

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
fruitvegfacts@gmail.com 
www.fruitandvegetablefacts.com 

Publicatiedatum: