Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Na academici en telers ontdekken ook techniekbedrijven meerwaarde van sensoren”

Tholen – Met de opmars van nieuwe technieken in de teelt, krijgen telers er allerlei nieuwe stuuropties bij. Bijvoorbeeld vanwege nieuwe, innovatieve armaturen om mee te belichten. Het helpt telers om realtime te zien wat al die nieuwe technieken met hun teelt doen en vooral hoe het gewas erop reageert, liefst realtime. Op die manier kunnen ze snel ingrijpen waar nodig. Sensorproducent 2Grow merkt de laatste tijd dat om die reden ook steeds meer techniekbedrijven de meerwaarde van sensoren ontdekken.


Olivier Begerem en Maxim Dedecker op GreenTech 2019. Alle teamleden van 2Grow zijn hier te zien. 

Olivier Begerem, manager bij de Belgische sensorproducent: “Wij zijn begonnen in de academische wereld, vervolgens ook telers gaan beleveren en nu zien we dat ook steeds meer techniekbedrijven interesse krijgen in sensoren. Wij werken inmiddels al samen met onder meer producenten van substraatproducten, fog- en watersystemen en dus ook belichtingsproducenten. Alles wat invloed heeft op een plant, kunnen wij inzichtelijk maken met onze sensoren, waaronder sapstroomsensoren die de sapstroom meten, maar ook stengeldiametersensoren. Juist de combinatie van metingen maakt veel duidelijk.”

Gericht sturen, gericht meten
Vaak start het gebruik van een sensor met één sensor ‘om te zien wat er kan’, merkt Olivier. “Op die manier doen mensen ervaring op met onze mogelijkheden. Vervolgens zie je dat omdat telers vaak bijvoorbeeld hun watergift al per kraanvak kunnen sturen, zij dan ook per kraanvak een sensor willen plaatsen. Dat is ook ons advies. De sapstroomsensor plaatst de teler bij de voet van de plant. Wat wij daar meten, ook aan fluctuatie in stengeldikte, kunnen wij ook vertalen naar wat er bovenin de plant gebeurt.”

Dat laatste doet Laura Frijters, servicemanager, voor en samen met gebruikers. Zo staat zij in een recent uitgebreid besproken voorbeeld van een sapstroomsensor in een belichtingsproef in nauw contact met teler Ary de Jong van HortiTech. Laura: “Hij had behoefte om vanwege het gebruik van de innovatieve LED-armaturen die hij test te zien wat zijn teeltkeuzes met het gewas doen. Wij kunnen dat met onze sensoren realtime inzichtelijk maken.”

De sensoren van 2Grow zullen in het pakket bij de Climalux-armaturen worden meeverkocht, samen met ook begeleiding van HortiTech, dat momenteel de proeven met de armaturen doet. Op de foto: Ary de Jong (HortiTech) en Laura Frijters (2Grow) in de  komkommerproef van deze zomer met de Climalux-armaturen

De teler zelf kan de cijfers volgen en van op afstand kan ook Laura desgewenst meekijken. “Samen ontdekten Ary en ik bijvoorbeeld in een winterteelt komkommer dat er een hele andere watervraag onder de lampen was. Dit komt omdat er met gebruik van LED-belichting doorgaans minder kopwarmte is, waardoor de plant minder makkelijk actief wordt en er dus ook minder verdamping is. Als de teler in dat geval, zoals hij of zij gewoon is, de gebruikelijke watergiftbeurten zou geven, zou je de plant als het ware opblazen. Dat ontdek je met onze stengeldiametersensor. Ary heeft nu geleerd met behulp van de data van onze sensoren anders te telen.”

Heilige graal
Het zijn overigens niet alleen telers met belichting die profijt kunnen hebben van sensoren. Ook telers zonder belichting en zelfs telers met buitenteelten gebruiken de sensoren. Wel is het zo dat hoe meer knoppen telers krijgen om aan te draaien en om mee te sturen, hoe groter de meerwaarde van sensoren wordt, is Olivier van mening. “En om die reden is voor ons vertical farming de heilige graal. Daar kun je als teler feitelijk alle buitenfactoren uitschakelen en dus alles zelf sturen. Dan komen sensoren heel goed van pas.”

Voor meer informatie:
Olivier Begerem
2Grow bvba
info@2grow.earth  
www.2grow.earth