Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canadese teler krijgt Nederlandse teeltfabriek

Tholen – Van zaaien, naar kiemen, naar opkweek, naar afkweek, naar oogsten en dat allemaal geautomatiseerd in meerdere vertical farms achter elkaar. Het klinkt als een fabriek en tot op zekere hoogte is dat ook precies wat de AVF+ Factory is.

Voor een Canadese slateler realiseert Artechno momenteel zo’n teeltfabriek. Een modulaire teeltfabriek. Dat laatste is belangrijk, want voor de teler is het waarschijnlijk niet de laatste uitbreiding. “Zonder de productie te hoeven stoppen kunnen we in de toekomst extra AVF+ Compact klimaatcellen aansluiten en de productie verdubbelen en zelfs verdrievoudigen, allemaal binnen dezelfde automatisering”, vertelt Maxim van Zeijl van het bedrijf uit De Lier.

Opzet van AVF+ Factory met meerdere klimaatcellen

Ruimte
De Canadese teler klopte in De Lier aan toen bleek dat de vraag naar lokaal geteelde sla in de regio flink aan het stijgen was en het aanbod moeizaam bij te benen. Om aan die groeiende vraag te kunnen voldoen was extra productiecapaciteit nodig. Ook bestond de wens om het teeltproces efficiënter in te richten.

Ruimte zelf heeft de teler al wel, in het gebouw is plaats voor drie geautomatiseerde AVF+ Compact klimaatcellen, elk van 768 vierkante meter verdeeld over 8 lagen. In totaal krijgt de teler 2300 vierkante meter volledige geautomatiseerd groeioppervlak, van zaaien tot oogsten. Op een later moment is dit eventueel nog verder uit te breiden, weet Maxim. “De AVF+ Compact bestaat namelijk uit een serie van modellen en maten, die gezamenlijk eenvoudig een volledig geautomatiseerde AVF+ Factory maken tot meer dan 20.000 vierkante meter.”

Vier soorten
In de extra vertical farm die in januari 2022 in productie gaat, wil de teler vier soorten sla telen. Het gaat dan om rode en groene eikenbladsla en twee soorten Salanova-sla. “Allemaal soorten waarvoor wij al uitvoerig onderzoek hebben gedaan in ons research center en veel ervaring mee hebben”, geeft Maxim aan. “Mede daarom kwamen ze ook bij ons uit.”

Opkweek in fases
Om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte gaat de teler werken met twee opkweekfasen. In de eerste opkweekfase staan de jonge planten op een zeer hoge dichtheid om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van het beschikbare groei-oppervlak, klimaat en licht. Vervolgens worden de planten wijder gezet en naar een andere laag in de vertical farm gebracht voor de tweede opkweekfase. “Na de tweede opkweekfase worden de planten automatisch naar de eindafstand gezet. In dit geval 48 kroppen per vierkante meter, wel is dit variabel afhankelijk van het gewas”, zo weet Maxim al. “Na de opkweekfase gaan de planten naar de afkweekfase voor een aantal dagen om vervolgens vanuit de vertical farm rechtstreeks naar de oogstmachine vervoerd te worden.”

Continu door oogsten
Net als de opkweek in meerdere fases op aparte lagen, is ook hier in De Lier iets slims bedacht. “De oogstmachine snijdt de kroppen en deze worden via transportbanden naar een krattenloop gebracht. Bij het vullen van de kratten wegen wij ze op een speciale manier, daardoor is er een minimale stoptijd tussen de kratten en kan de teler vrijwel continu door blijven oogsten.”

Ook als er gewisseld wordt tussen de soorten. “De oogstmachine weet met behulp van software welk soort gewas er gesneden wordt. De machine kan daarbij zelf aan de hand daarvan o.a. de hoogte van het snijblad en de doorloopsnelheid aanpassen.”


AVF+ Junior startrecept Salanova-sla bij Artechno Growsystems

Opstart
Voor de teelt zelf heeft agronoom Rick van Schie van Artechno al een startrecept ontwikkeld voor de teler. Daarmee is onder meer klimaat en belichting zo afgesteld dat het voor alle soorten goed werkt. In dit geval ook vier soorten die goed samengaan. En ook is er al een indicatie meegegeven van de te verwachten opbrengst. Initieel in fase 1 zo’n 75 ton sla per jaar, waarna in fase 2 uitgebreid wordt naar een productie van 222 ton (of zelfs nog meer, daarover is de teler aan het nadenken).

Maxim: “In de eerste weken van januari geven we ook tweewekelijks ondersteuning bij de opstart en begeleiden we hoe optimaal te telen met ons systeem. Maar als wij nu alles goed doen, dan heeft dat niet zoveel meer om handen. Het is immers voor een groot deel gestandaardiseerd maatwerk, uiteraard vooraf wel individueel goed op de wensen van de teler afgesteld. Hierdoor is de kwaliteit hoog, maar blijven de kosten voor de klant zo laag mogelijk. En is het ook makkelijker voor telers om op termijn op te schalen met dit modulaire systeem.”

Voor meer informatie:
Maxim van Zeijl
Artechno

max@artechno.nl 
info@artechno.nl    
www.artechno.nl