Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Demodagen Rijk Zwaan

Nog meer mogelijkheden in sla en vollegrondsgroenten

Tholen - Sla is al een van de meest veelzijdige groentes. Het is in allerlei kleurschakeringen, blad- en kropvormen beschikbaar. Door hydroteelt ontstaan nóg meer mogelijkheden. Rijk Zwaan werkt in de hydrokas hard aan de doorontwikkeling van kroppen, salatrio’s  en Salanova types. Peter Sonneveld, crop coördinator, vertelt over een aantal highlights in de hydrodemo. Maar ook in de vollegrond(sla) staan ontwikkelingen niet stil. Op de vollegrondsdemo in Fijnaart is er aandacht voor introductie van preirassen, maar ook voor o.a. de mini saladekool Cabissi™ en nieuwe ronde bietjes met een zeer hoge brix-waarde, aldus Arno van Oers, Demoveld coördinator.

Hydrodemo
Hydrocultuur is een teeltmethode die wereldwijd snel terrein wint. Het biedt de mogelijkheid om een schoon en residuvrij product te telen dat het hele jaar door lokaal kan worden geteeld. Tijdens de demodagen toonde Peter Sonneveld van Rijk Zwaan circa 50 rassen voor de hydroteelt in verschillende groeistadia. Nieuw is de bindsla voor hydrocultuur. Salanova Teenleaf wordt geteeld op hoge dichtheid en het machinaal oogsten vanaf de goot werd gedemonstreerd. Ook staan er een reeks nieuwe salatrio-combinaties op het systeem.


Peter Sonneveld

Het Salanova Teenleaf saladeconcept betekent dat kleine kroppen sla met een hoge dichtheid worden geteeld in hydrocultuursystemen. De kroppen, met een gemiddeld gewicht van 80-120 gram, worden aan het einde van de cyclus mechanisch geoogst.

Het Salanova Teenleaf concept bestaat uit variëteiten met verschillende kleuren, texturen en bladvormen, zodat een salademix kan worden gemengd voor elke voorkeur van de consument: zoet en knapperig, mild en kleurrijk of premium en delicaat. De Teenleaf bladeren zijn iets robuuster dan babyleaf (wat resulteert in een betere houdbaarheid), maar ze zijn nog steeds gemakkelijk te consumeren.

Opgerichte Salanova types maken het ‘one-cut snijprincipe’ mogelijk. Het ras verdeelt zich onmiddellijk in individuele bladeren. Dit stelt snijderijen in staat om ze te gebruiken in kant-en-klare salademengsels met een hogere netto bruikbaarheid en minder afval dan volgroeide sla - een win-winsituatie. De teeltgoten zijn gemakkelijk en automatisch te koppelen aan een snijmachine. Peter: "Een nieuwe kans om consumenten een aantrekkelijke mix van baby-formaat-vorkbare-verse–felgekleurde–knapperige bladeren te bieden. En tegelijkertijd een grote kans om arbeid en verspilling terug te dringen."

Hierboven een burgerleaf

Deze op maat veredelde slasoort geeft blaadjes die op een rond hamburgerbroodje passen. Het blad is knapperig en smakelijk en kan bovendien tegen hitte.



"Voor hydroteelt veredelen we rassen die sterk zijn op bladrand en strekking. Maar ook op rassen die compact en rechtopstaand zijn, zodat de oppervlakte optimaal benut wordt", legt Peter uit.



Om drie verschillende soorten sla op een kluit te telen, moet de groeisnelheid van de rassen gelijk zijn. Hierboven het traditionele trio Lollo Bionda, Lollo Rosso en rode eikenblad dat bij verschillende retailers te vinden is. Rijk Zwaan zoekt naar meer variatie, zoals hieronder een mix van Salanova-types met zeer verschillende bladsoorten en kleuren.

Met als voordeel dat er met one-cut een hele volle salademix ontstaat:

Vollegronddemo
In de vollegrond ook volop ontwikkelingen te melden in sla, vertelt Arno van Oers van Rijk Zwaan (foto onder).

Knox is inmiddels een gegeven in de nieuwste slarassen. Het demoveld met vollegrondsla staat vol rassen die op het snijvlak en de ribben minder snel verkleuren en de houdbaarheid verlengen.



Evionas RZ (45- IC1424 RZ) Knox™ (foto hierboven) is een nieuw commercieel ras dat in de afgelopen jaren goede resultaten heeft laten zien in zowel droge als natte periodes. Het ras is zowel sterk op rand als schot en heeft een lang oogstvenster. "De binnenzijde van de krop is mooi gelaagd", aldus Arno.



Naast de vele soorten sla introduceert Rijk Zwaan de handzame en smakelijke Cabbisi™ (foto) ofwel de mini saladekool.

Dit wortelras Hestan RZ F1 in testfase is veelbelovend als B-peen. Het is een mooie, gladde, uniforme peen, zowel in diameter als lengte. De peen heeft een donkere kleur en regelmatige groei. Het ras is sterk tegen echte meeldauw en ook geschikt voor biologische teelt.


In knolselderij zijn er twee nieuwe introducties die op grote schaal getest worden. Eén met name geschikt voor de industrie en één voor de versmarkt om meteen op de markt te brengen (inclusief stevig loof, zie foto) maar het ras is ook geschikt om lang te bewaren.


In de internationale preimarkt is een toenemende tendens naar stukverkoop in plaats van verkoop uitsluitend op gewicht. Dit betekent dat er meer aandacht is voor de kwaliteit en de houdbaarheid van de prei in plaats van de totaalproductie.

Ook wordt het uiterlijk steeds belangrijker waarbij de balans tussen de schacht en het blad aan belang wint voor een mooie schappresentatie. Rijk Zwaan introduceert preirassen in het vroege, midden en late segment. Op de onderste  foto een preiras in het midden segment. Op de bovenste foto de prei met het loof kort afgesneden, zodat het dwars in de kist past. De verhouding stengel-loof is dan ongeveer 70-30.

De nieuwe preirassen zijn ook geselecteerd op ‘gemakkelijk te schonen’. "De goede pelbaarheid is een van de basisvereisten voor elk ras dat we in de toekomst zullen brengen. Dit is voor elk segment in prei, vers, convenience of industrie, zeer belangrijk."

Betty (bovenste foto) is een nieuw bietenras met een ronde vorm. Een eigenschap die voor een aantal landen buiten Nederland van belang is. Onderste foto is van Monty RZ, een biet met een dieprode kleur. Arno: "De brixwaarde is zo hoog dat deze bieten lekker zoet smaken. We horen uit de markt dat klanten daarvoor terug komen. Ook de verwerkende industrie werkt graag met dit ras." Monty heeft een stevige wortel en dat maakt het tot een sterk ras dat ook geschikt is voor de biologische teelt.

Voor meer informatie:
www.rijkzwaan.com